1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Albayrak: Nükleer güvenlik her şeyden önce gelir

Albayrak: Nükleer güvenlik her şeyden önce gelir

Enerji Günlüğü – Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, nükleer güvenliğin her şeyden önce geldiğini ve olası tehditlere karşı her ülkenin...

Albayrak: Nükleer güvenlik her şeyden önce gelir

Enerji Günlüğü – Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, nükleer güvenliğin her şeyden önce geldiğini ve olası tehditlere karşı her ülkenin işbirliği içinde en iyi çabayı sergilemesi gerektiğini söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Avusturya'nın başkenti Viyana'da, Birleşmiş Milletler (BM) Viyana Ofisi'nde düzenlenen Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (UAEA) Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, ulusal sınırları aşan muhtemel nükleer tehditlere karşı işbirliği içerisinde ve kararlı hareket ederek her ülkenin en iyi çabalarını ortaya koyması gerektiğini söyledi. 

Albayrak, ""Bugünün dünyasında bölgesel tehditler çok hızlı şekilde küresel olguya dönüşmektedir. Her ülke kendi nükleer santrali ile ilgili tedbirleri alsa bile sınırlarımızı aşan güvenlik risklerini görmezden gelemeyiz. Bu nedenle yasal çerçeveyle sınırlandırılmayacak geniş güvenlik perspektifine sahip olmalıyız. Muhtemel tehditlere karşı işbirliği içerisinde kararlı hareket etmek zorundayız. Her ülke en iyi çabalarını ortaya koymalıdır" dedi.

KOMŞU ERMENİSTAN'A DİKKAT ÇEKTİ

Albayrak, kullanım tarihi geçmiş nükleer santrallerin emniyetinin Türkiye için endişe kaynağı olduğunu belirterek, Ermenistan’daki 47 yıllık Metzamor Nükleer Santrali’nin deprem bölgesinde ve Türkiye’nin sadece 16 kilometre uzağında yer aldığına dikkat çekti. bütün üye ülkeleri bu tür nükleer santrallerini gözden geçirmeye davet eden Albayrak, “Metmazor Nükleer Santrali kapatılmalıdır. Bölge ve dünya, Çernobil kazasından sonra bir başka nükleer kazayı göze alamaz.” diye konuştu.

SURİYE NÜKLEER RİSK ALTINDA, DENETLENMELİ

Bugünkü Suriye'nin her zamankinden daha fazla kırılgan olduğu gerçeğinin farkında olduklarına değinen Albayrak, bunun güvence denetimlerini olumsuz etkilediğini belirtti. Albayrak, "Bu bağlamda Suriye'nin, güvence denetimleri anlaşması ek protokollerini imzalaması ve topraklarını UAEA denetçilerine açması sağlanmalıdır. Bu, Suriye gibi vatandaşları üzerinde kimyasal silah kullanmaya devam eden bir ülkede büyük önem taşımaktadır" diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler