1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Albayrak: Yeni santrallerin yüzde 64’ü yenilenebilirden

Albayrak: Yeni santrallerin yüzde 64’ü yenilenebilirden

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, yılın ilk sekiz ayında devreye alınan enerji üretim tesislerinin yüzde 64’ünün rüzgar,...

Albayrak: Yeni santrallerin yüzde 64’ü yenilenebilirden

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, yılın ilk sekiz ayında devreye alınan enerji üretim tesislerinin yüzde 64’ünün rüzgar, güneş, jeotermal ve biyokütle gibi yenilenebilir kaynaklara dayalı santrallerden oluştuğunu söyledi. 

Berat Albayrak, Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası İklim ve Enerji Merkezi (IICEC) tarafından düzenlenen 8. Uluslararası Enerji ve İklim Forumu'nun açılışında konuştu. Türkiye'nin yaklaşık 10 doğalgaz boru hattı projesi, ekonomi ve enerjideki büyümesiyle bölgedeki en önemli ülkelerden biri olduğunu dile getiren Albayrak, yabancı yatırım noktasında da bir başarı hikayesi ortaya konulduğunu vurguladı. 

YENİ SANTRALLERİN %64’Ü YENİLENEBİLİRLE ÇALIŞIYOR

Bakan Albayrak, Milli Enerji ve Maden Politikası kapsamında gerek arz güvenliği gerekse yerlileşme hedeflerine ulaşmak için oluşturdukları yol haritasında en önem verdikleri konunun sürdürülebilirlik olduğunu söyledi. Türkiye’nin karbon ayak izini azalttığını anlatan Albayrak, bu kapsamda 2016'da kurulu güce eklenen kapasitenin yüzde 55’inin, 2017’nin ilk 8 ayında devreye alınan enerji üretim tesislerinin yüzde 64’ünün yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik tesisleri olduğunu kaydetti. Albayrak şunları söyledi: 

“Türkiye’nin 2017 Ağustos sonu itibarıyla 81 bin 355 megavatlık kurulu gücünün 35 bin 874 megavatını, yani, kapasitesinin yüzde 44,8’ini yenilenebilir enerji kaynakları oluşturuyor. Bu oranın Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ortalaması ise yüzde 42 civarında.” 

Avrupa Birliği’nde 2016 yılında üretilen toplam elektriğin yüzde 29’u yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilirken, Türkiye'nin bu alanda da AB'yi geride bırakarak, elektriğinin yüzde 33’ünü yenilenebilir kaynaklardan ürettiğine dikkati çekti.

10 YILDA 10 BİN MW GES, 10 BİN MW RES

Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) modeli ile Türkiye'nin temiz enerji yatırımlarına ne kadar önem verdiğini ortaya koyduğunu kaydeden Bakan Berat Albayrak, “Gelecek 10 yıl içinde 10 bin megavat güneş ve 10 bin megavat rüzgar enerjisi başta olmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarının azami oranda enerji sepetine girişini sağlayacağız” diye konuştu. 

DOĞAYLA DOST KÖMÜR TESİSİ

Bakan Berat Albayrak, yerli kömürün yeni nesil, doğa dostu, ileri teknolojiye sahip santrallerle ekonomiye kazandırılacağını da belirtti. Yeni nesil santrallerin emisyon değerlerinin AB tarafından belirlenen kriterlerin altında tutulacağını anlatan Albayrak, şöyle devam etti:

"Böylece ekolojik denge ve hassasiyetlere zerre zarar vermeden, kaynaklarımız yüksek teknolojiyle milletimizin hizmetine sunulacak. Eski nesil termik santrallerin tamamını da çevreci teknolojilerle dönüştüreceğiz. 2019’a kadar eski nesil termik santraller de gereken tüm çevre yatırımları tamamlanarak çevreyle uyumlu santraller haline getirilecek. Santralin ömrü, maliyeti var ama çevrenin maliyeti yok.”

Enerji Günlüğü 

 
Önceki ve Sonraki Haberler