1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Albayrak: Yerli kömürden vazgeçemeyiz

Albayrak: Yerli kömürden vazgeçemeyiz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, dünyada kömürün önemini korumaya devam edeceğini belirterek, Türkiye'nin yerli kömürden vazgeçemeyeceğini söyledi.

Albayrak: Yerli kömürden vazgeçemeyiz

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, dünyada kömürün önemini korumaya devam edeceğini belirterek, Türkiye'nin yerli kömür kaynaklarını modern yöntemlerle kullanmaya sonuna kadar devam edeceğini söyledi. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Enerjisa tarafından Adana'da kurulan ve yerli linyitle çalışan 450 MW kurulu gücündeki Tufanbeyli Termik Santrali'nin açılış töreninde konuştu. Tufanbeyli Termik Santrali'nin Türkiye'de özel sektör eliyle yapılan yerli kömürle çalışan en büyük santral olduğunu kaydeden Albayrak, "Tufanbeyli bizim için çok önemli bir yer tutuyor" dedi. 

Türkiye'nin Nisan ayı itibariyle 74 bin MW'lik kurulu gücü aştığını kaydeden Berat Albayrak, "Kömürün en iyi sekilde değerlendirilmesi, yatırımınının değerlendirmesi ve iş güvenliği için yasal düzenlemeler üzerinde çalışıyoruz" dedi. 

KÖMÜR ÖNEMİNİ KORUYACAK

Kömürün dünyada elektrik üretimindeki payı bugün yüzde 40'ın üzerinde olduğunu hatırlatan Albayrak "Önümüzdeki dönemde de kömür bu konumuna devam edecek" diye konuştu. Albayrak şöyle devam etti: 

"2040 yılında kömürün elektrik üretimindeki payının yüzde 29 olacağı tahmin ediliyor. Dünya kömürden vazgeçiyor deniliyor, kesinlikle ve kesinlikle doğru bir ifade değil. Önümüzdeki on yılda da kömür yatırımı yapılmaya devam edecek. Avrupa'nın yenilenebilir kaynaklarında öncü ülkelerden Almanya elektriğinin yüzde 46'sını kömürden üretiyor. Yeni yatırımları halen de devam ediyor. Enerji kaynakları bakımından zengin olmayan Türkiye'nin kömürden faydalanmaması kesinlikle düşünülemez. Önümüzdeki on yılda Türkiye hedeflerine ulaşmak için 50 bin MW'ye yakın ek yatırım yapmak zorunda. Tabii ki güneşten, rüzgardan ve nükleerden de yararlanacağız. Kömürle ilgili hassasiyetlerin farkındayız ama biz gelişmekte olan bir ülkeyiz. Türkiye dünyada düşük emisyon üreten örnek ülkelerden bir tanesi. Yerli kömürümüzü modern teknolojilerle sonuna kadar kullanmaya devam edeceğiz." 

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü / Tufanbeyli - ADANA

Önceki ve Sonraki Haberler