1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Ali İhsan Sılkım: Öğrenciler enerji dedektifi olsun

Ali İhsan Sılkım: Öğrenciler enerji dedektifi olsun

Enerji Verimliliği Derneği (ENVER) Başkanı Ali İhsan Sılkım, okulların açılmasıyla öğrencilerin enerji verimliliği konusunda farkındalık yaratacak rol üstlenebileceğini söyledi. 

Ali İhsan Sılkım: Öğrenciler enerji dedektifi olsun

Enerji Günlüğü - Enerji Verimliliği Derneği (ENVER) Başkanı Ali İhsan Sılkım, okulların açılmasıyla öğrencilerin enerji verimliliği konusunda farkındalık yaratacak rol üstlenebileceğini söyledi. 

İki yıla yakın zamandır evde öğrenim gören öğrenciler, 2021-2022 eğitim öğretim yılında yeniden yüz yüze öğrenim görmek üzere okula başladılar. 
Enerji Verimliliği Derneği (ENVER) Başkanı Ali İhsan Sılkım, okulların açılışı dolayısıyla gazetecilere okullarda enerji verimliliği konusunda açıklamalarda bulundu. 

Enerji tüketiminin Türkiye’de başka ülkelere göre daha hızlı arttığını kaydeden Sılkım, “Birincil enerji tüketimi yıllık ortalama yüzde 2-3, elektrik talebi ise yüzde 5-6 oranında artış gösteriyor” dedi. Artan tüketim ve ithalatçı konumu nedeniyle Türkiye’de enerjiyi daha verimli kullanmak gerektiğini kaydeden ENVER Başkanı Sılkım, “Sürdürülebilir bir dünya ve daha iyi bir gelecek için enerji kaynaklarının en verimli şekilde kullanılması önem arz ediyor” diye konuştu.

Okulların da enerji verimli binalara dönüştürülmesi gerektiğini belirten Ali İhsan Sılkım, şöyle konuştu, “Bina dış cephe ve çatı izolasyonu yapılmalı. Mevcut aydınlatma ekipmanları LED armatürler ile değiştirilmeli. Tüketilen elektriğin bir miktarı çatıya kurulacak güneş panelleri ile üretilmeli. Kömür kazanları mümkünse doğalgaz kazanları ile değiştirilmeli. Sıcak su dağıtım hatları yalıtılmalı. Vanalarda oluşacak ısı kayıplarının önüne geçmek amacıyla vana ceketi kullanılmalı.”

“ÇOCUKLAR ENERJİ VERİMLİLİĞİ DEDEKTİFİ OLSUN”

Ali İhsan Sılkım, enerji verimliliği konusunda çocukların eğitiminin önemini vurguladı ve “Çocuklarımızı birer enerji dedektifi olarak yetiştirmemiz gerekiyor. Okullarda ve evlerde basit alışkanlıklarla önemli ölçüde enerji tasarrufu sağlanabilir. Televizyonları ve diğer kumandalı aletleri mutlaka düğmelerinden kapatın. Odadan çıkınca ışıkları kapatın ve gün ışığı varken lambaları gereksiz yere açmayın. Yakın mesafeleri yürüyün, toplu ulaşım araçlarını tercih edin. İhtiyacınızdan fazlasını almayın, alışverişlerde geri dönüşümü kolay bez torba ya da file kullanın.” 

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler