1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. ALKÜ öztüketim amaçlı çatı GES kuracak

ALKÜ öztüketim amaçlı çatı GES kuracak

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi yerleşkesindeki çatı alanları ile otopark alanlarının üstüne öztüketim amaçlı güneş enerjisi santrali kuracak.

ALKÜ öztüketim amaçlı çatı GES kuracak

Enerji Günlüğü - Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi yerleşkesindeki çatı alanları ile otopark alanlarının üstüne öztüketim amaçlı güneş enerjisi santrali kuracak.

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) yerleşkesine, öztüketim amaçlı çatı güneş enerjisi santrali (çatı GES) kurulacak. Üniversite binalarının çatısına ve otopark alanlarının üstüne kurulacak olan santral, toplam 90.000m2 alanı kapsayacak. Projesi sayesinde ALKÜ, yerleşkelerinin bütün elektrik ihtiyacı karşılayacak. Proje tamamlandığında ALKÜ’nün 47.000.000 liraya eşdeğer enerji tasarrufu sağlaması planlanıyor. 

ALKÜ ÖZTÜKETİM GES KURAN İLK ÜNİVERSİTE OLACAK

ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ekrem Kalan, Kamu Binalarında Enerji Performansına Dayalı Proje Kapsamında Güneş Enerjisi Santrali (GES) Kurulması İşi sözleşme imzalama törenindeki konuşmasında “Özellikle Antalya ve Alanya GES enerjisi üretme noktasında Türkiye’nin Başkenti olabilecek potansiyeli bulunuyor” dedi ve “Yenilebilir enerji kaynakları noktasında ALKÜ öncü bir üniversite oldu. Üniversitemiz, GES’in öneminin Türkiye’de yeni fark edilmeye başlandığı zamanlarda Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın desteği ile 2019 yılında Rafet Kayış Mühendislik Fakültesinin çatısına ilk Güneş Enerji Santralini kurmayı başarmış bir üniversitedir. Dolayısıyla bu konuda naçizane bir tecrübemiz bulunuyor” diye konuştu.

ÜRETİM 2023 SONUNDA BAŞLAYACAK

Üniversitenin 8 yaşında olduğunu hatırlatan Rektör Kalan sözlerini şöyle sürdürdü, “Üniversiteler içinde böyle bir projeyi gerçekleştirebilen tek üniversite ALKÜ’dür. Proje tamamlandığında Üniversitemiz Kestel, Konaklı, Gazipaşa ve Akseki Yerleşkelerinin enerji ihtiyacını Türkiye’de GES ile karşılayan ilk üniversite yine ALKÜ olacak. Bu yöntem ile Karayolları Genel Müdürlüğünden sonra kamu kurumları içinde bu projeyi uygulayabilen ikinci kamu kurumu yine ALKÜ’dür. Bundan sonraki süreçte çok daha büyük tecrübeli üniversitelerimize mentörlük hizmeti de vereceğiz”. 

ALKÜ kampüsünde tesis edilecek GES 2 milyon 100 bin kW elektrik üretecek. Tesiste üretimin 2023 sonuna kadar başlaması planlanıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler