1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Alman Anayasa Mahkemesi kömür projesi iptal davasını reddetti

Alman Anayasa Mahkemesi kömür projesi iptal davasını reddetti

Almanya’da kömür sahası genişlemesiyle evlerinden olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan vatandaşların açtıkları dava, Alman Anayasa Mahkemesi tarafından reddedildi. 

Alman Anayasa Mahkemesi kömür projesi iptal davasını reddetti

Enerji Günlüğü - Almanya’da kömür sahası genişlemesiyle evlerinden olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan vatandaşların açtıkları dava, Alman Anayasa Mahkemesi tarafından reddedildi. 

Der Spiegel tarafından yayınlanan habere göre, Almanya’nın Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti’nde enerji şirketi RWE’nin işlettiği Garzweiler linyit ocağının genişletilmesi projesi kapsamında evlerini kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya kalan Alman vatandaşların Eylül ayında açtıkları dava Anayasa mahkemesi tarafından reddedildi. 

Anayasa Mahkemesi davayı davacıların önce alt mahkemelerde temyize gitmeleri gerektiği ve gerekçelerinin gereklilikleri karşılamadığı için reddetti. 

Köylülerin ittifakı Menschenrecht vor Bergrecht ("Maden Haklarından Önce İnsan Hakları") girişimi, sözkonusu açık maden ocağına sözde bölgenin elektrik arz güvenliği gerekçesiyle Almanya'nın kömür çıkış mevzuatında özel muamele yapıldığını savunuyor. 

Almanya'nın kömür çıkış yasası, Almanya'daki kömür yakıtlı elektrik üretiminin bitiş tarihini en geç 2038 olarak belirledi. Yasa, iklim hedeflerinin yetersiz kaldığı ve kömür şirketlerine çok fazla tazminat verdiği gerekçesiyle pek çok çevreciden ağır eleştiriler aldı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler