1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Alman enerji devi EWE AG`den dev satın alma

Alman enerji devi EWE AG`den dev satın alma

Enerji Günlüğü - Alman enerji devi EWE AG, Avrupa’nın en büyük gaz şirketlerinden biri olan VNG (Verbundnetz Gas AG) şirketindeki payını artırarak...

Alman enerji devi EWE AG`den dev satın alma

Enerji Günlüğü - Alman enerji devi EWE AG, Avrupa’nın en büyük gaz şirketlerinden biri olan VNG (Verbundnetz Gas AG) şirketindeki payını artırarak çoğunluk hisselerine sahip oldu.

Türkiye’de, EWE Turkey Holding çatısı altında Bursagaz, Kayserigaz, Enervis ve EWE Enerji şirketleri ile faaliyet gösteren Alman enerji devi EWE AG, sektör açısından kritik bir satın alma işlemi gerçekleştirdi.

Leipzig merkezli doğalgaz ticaret ve iletim şirketi olan VNG’nin yüzde 48 hissesine sahip olan EWE AG, şirketin yüzde 16’lık hissesini daha satın aldı. EWE AG, son satın almayla VNG’nin çoğunluk hissedarı konumunda geldi.

VNG’nin hissedarlarından Wintershall şirketinin arama ve üretim sektörüne odaklanmak amacıyla satışa çıkardığı VNG hisselerinin EWE’ye devri, gerekli onayların tamamlanmasının ardından gerçekleşecek.

Wintershall ve EWE, satışın kesinleştirilmesi için VNG Genel Kurulu’nda gerekli oy çoğunluğuna sahip durumda.

Satış sonrasında VNG’de EWE yüzde 63.69, yerel Yönetimler yüzde 25.79, Rus Gazprom ise yüzde 10.52 hisseye sahip oldu.

EWE AG CEO’su Dr. Werner Brinker, EWE AG’nin doğalgaz dağıtım ve depolama alanında yaklaşık 80 yıllık uzmanlığını VNG şirketinin uzmanlığı ile daha da ileriye götüreceklerini belirtti. Brinker, "EWE AG, doğalgaz dağıtımından, alternatif enerjilere, doğalgaz depolamadan, elektrik dağıtımına ve enerji verimliliğine kadar çeşitli alanlarda faaliyet gösteren bir şirket. Almanya’da VNG şirketinin de çoğunluk hisselerinin alınmış olması, faaliyet gösterdiğimiz ülke ve alanlarda teknoloji transferi konusundaki çalışmalarımıza daha da güç katacaktır" dedi.

Doğal gaz arama üretimi, ticareti, satışı, iletim ve depolama alanlarında faaliyet gösteren VNG Grubu’nun 2013 cirosu 11 Milyar Euro. Toplam 34 bcm gaz ticaret hacmine sahip şirket, 1440 çalışanı ve 62 iştirakiyle Almanya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Avusturya, İtalya, Fransa, Norveç, Danimarka’da faaliyet gösteriyor. Almanya’nın en uzun 2. gaz iletim şebekesine (7.200 km) ve en büyük 3. gaz depolama hacmine (2,7 bcm) sahip olan şirketin, Gazprom ile 2011’de kurduğu bir gaz depolama şirketi de bulunuyor.

Almanya’nın en büyük enerji şirketlerinden biri olan EWE AG, 2007 yılında girdiği Türkiye pazarındaki faaliyetlerini yüzde 100 iştiraki olduğu EWE Turkey Holding çatısı altında sürdürüyor.

EWE Turkey Holding A.Ş, Türkiye’nin üçüncü büyük doğal gaz dağıtım şirketi Bursagaz’ın ve Kayseri’deki bölgesel doğal gaz dağıtım şirketi Kayserigaz’ın çoğunluk hissedarı konumunda.

EWE, Türkiye doğal gaz sektöründeki en büyük beş enerji ticaret şirketinden biri olan EWE Enerji AŞ ile birlikte endüstriyel müşteriler, elektrik santralleri ve yerel dağıtım şirketleri için tedarikçi olarak ülke genelinde hizmet veriyor.

EWE Turkey Holding AŞ'nin diğer bir iştiraki olan ve 2012 yılında faaliyetlerine başlayan ENERVİS Enerji Servis AŞ ise enerji verimliliği, iç tesisat kontrol, sayaç kalibrasyon, sayaç okuma, gaz kesme-açma, eğitim ve sertifikalandırma konularında faaliyet gösteriyor.

Önceki ve Sonraki Haberler