1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Almanya çelik sanayisinde yenilenebilir hidrojen kullanacak

Almanya çelik sanayisinde yenilenebilir hidrojen kullanacak

Alman çelik üretim devi ThyssenKrupp, çelik üretiminde kömürün yerine yenilenebilir hidrojen kullanmaya hazırlanıyor.

Almanya çelik sanayisinde yenilenebilir hidrojen kullanacak

Enerji Günlüğü - Alman çelik üretim devi ThyssenKrupp, çelik üretiminde kömürün yerine yenilenebilir hidrojen kullanmaya hazırlanıyor.

Alman endüstri mühendisliği ve çelik üretim devi ThyssenKrupp AG, küresel kömür endüstrisi için gelecekteki kömürden çıkış beklentilerini daha da artırabilecek bir gelişmeye imza attı. Çelik üretiminde kömürün yerine hidrojen kullanımı konusunda bir dizi test başlatan şirket, tamamen hidrojenle çelik fırını çalıştırma konusunda ilk testini başarıyla tamamladı. 

İmalat sanayinin sıfır emisyonlu çelik üretimine geçişinde ilk adım olarak değerlendirilen bu gelişme ile şirket, çelik üretiminde yüksek ısılı fırında kömür yerine hidrojenin kullanılabildiğini başarıyla gösterdi. Yüksek fırınların dönüştürülmesinin ardından, şirket 2020'lerin ortalarından itibaren hidrojen içeren gazlarla çalışacak olan büyük ölçekli doğrudan indirgeme tesislerini kurmayı planlıyor. Ürettikleri sünger demir başlangıçta mevcut yüksek fırınlarda eritilecek, ancak uzun vadede yenilenebilir enerjiler kullanan elektrik ark ocaklarında ham çelik olarak işlenecek.

Şirketin yönetim kurulu üyesi Klaus Keysberg, “Çelik üretimi, iklim hedeflerimize ulaşmamızda önemli bir rol oynayacak çünkü emisyonları azaltma potansiyeli çok büyük” dedi.

%20 KARBONDİOKSİT SALIMI ÖNLENEBİLECEK

Klasik yüksek fırın işleminde, bir ton pik demir üretmek için yaklaşık 300 kg kok ve 200 kg öğütülmüş kömür kullanılıyor. Kömür, yüksek fırın şaftının tabanına ilave bir indirgeme maddesi olarak enjekte ediliyor. Şimdi ise kömür yerine hidrojen enjekte edilecek. Üretim sürecinde bu aşamada kömür yerine hidrojen kullanılması atmosfere karbondioksit salımını yüzde 20 oranında azaltabilecek.

2017/2018 mali yılında Almanya'nın toplam emisyonlarının neredeyse % 3’ünden (24 milyon ton CO2) sorumlu olan Thyssenkrupp, iklim değişikliği ile mücadele kapsamında 2050 yılına kadar sıfır emisyon hedefi belirledi.

Önceki ve Sonraki Haberler