1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Almanya geçen yıl gaz ihracatında rekor kırdı

Almanya geçen yıl gaz ihracatında rekor kırdı

Enerji Günlüğü - Almanya'nın 2015 yılında doğalgaz ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 35 artarak 30 milyar metreküp oldu. Batı Avrupa'nın en...

Almanya geçen yıl gaz ihracatında rekor kırdı

Enerji Günlüğü - Almanya'nın 2015 yılında doğalgaz ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 35 artarak 30 milyar metreküp oldu. 

Batı Avrupa'nın en büyük enerji pazarına sahip olan Almanya geçtiğimiz yıl daha büyük bir gaz hub'ı ve transit ülke haline geldi.  AG Energiebilanzen (AGEB) adlı akademik enstitü düşünce kuruluşu'nun verilerine göre, Almanya'nın 2015 yılında doğalgaz ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 35 artarak 30 milyar metreküp oldu. 

Bu miktarın ne kadarının transit ne kadarının yeniden satılan gaz olduğu ise belli değil. Ancak bu gazın bir kısmının Ukrayna'ya da gönderildiği tahmin ediliyor. 

GAZ ARZINDA RUSYA'NIN PAYI ARTTI

Almanya'nın geçen yılki doğalgaz arzı içinde Rusya'nın payı bir önceki yıldaki yüzde 38 oranından yüzde 40'a yükseldi. Norveç'in payı yüzde 22'den yüzde 21'e düşerken, Hollanda'nın payı yüzde 27'den yüzde 29'a yükseldi. İngiltere-Danimarka payı yüzde 3 oldu. 

DOĞALGAZ TÜKETİMİ VE İTHALATI DA ARTTI

Almanya geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 5 fazla doğalgaz tüketti ve yüzde 13 fazla doğalgaz ithal etti. Almanya 2015 yılında 80.5 milyon metreküp doğalgaz tüketti. Evsel gaz tüketimi ise yüzde 7 oranında artış kaydederken, elektrik santralleri yüzde 2 daha az gaz tükettiler. 

Önceki ve Sonraki Haberler