1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Almanya karasal rüzgar enerjisi kapasitesini iki kat arttıracak

Almanya karasal rüzgar enerjisi kapasitesini iki kat arttıracak

Almanya, 2030’a kadar rüzgar enerjisi kapasitesini beş kat arttırarak her yıl 10 bin MW’a çıkarmayı hedefliyor.

Almanya karasal rüzgar enerjisi kapasitesini iki kat arttıracak

Enerji Günlüğü - Almanya, karasal rüzgar enerjisi kapasitesini 2030 yılına kadar iki katına çıkarak 115 bin MW’a ulaştırmayı hedefliyor.

Alman hükümeti, iddialı yenilenebilir enerji hedeflerine ulaşabilmek için, bugün yeni bir rüzgar enerjisi hızlandırma paketini onayladı. Rus fosil yakıtlarına olan bağımlılığını azaltmaya ve iklim hedeflerine zemin hazırlamaya çalışan hükümetin onayladığı Karasal Alanda Rüzgar Enerjisi Yasası (WaLG) tasarısı, 2030 yılı için yeni hedefi karadaki rüzgar enerjisi kapasitesini iki kat arttırarak 115 bin MW’a çıkarmak.  

38 nükleer santralin kapasitesine eşdeğer olan bu yeni hedef aynı zamanda, yıllık kapasite artışının beş kat artarak 10 GW'a çıkması anlamına geliyor.

KARASAL ALANIN %2’Sİ RES’LERE TAHSİS EDİLECEK

Almanya Friends of the Earth (BUND) Başkanı Olaf Bandt, “Karasal Alanda Rüzgar Yasası'nın mevcut taslağı, nihayet karasal alanının ortalama yüzde ikisinin rüzgar türbinlerine sağlanmasını garanti ederek, enerji geçişinin tarihi bir dönüm noktası olabilir” açıklamasını yaptı.

MECLİSİN ONAYI GEREKİYOR

Hükümetin bugünkü kabine oylamasından sonra, parlamentonun, yaz tatilinden yani Temmuz ayının ilk haftasından önce paketi oylaması gerekiyor. Alman hükümeti Nisan ayında, 2030 yılına kadar %80 yenilenebilir enerji hedefi getiren ve 2035 yılına kadar %100'ü hedefleyen bir yasal paketi kabul etmişti.

Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck (Yeşiller Partisi) tarafından önerilen yeni yasa şunları öngörüyor:

• Almanya topraklarının %2'sinin en geç 2032 yılına kadar kara rüzgar enerjisi için tahsis edilmesi (bugün bu oran %0,8).

• Daha kolay izin prosedürlerinin uygulanması, çünkü “rüzgar santrallerinin işletilmesi her şeyden önce kamu yararınadır ve kamu güvenliğine hizmet eder”.

• Rüzgar santralleri ile konutlar arasındaki minimum mesafenin daha kolay azaltılması ve doğa koruma alanları için mesafe kurallarının düzenlenmesi.

Önceki ve Sonraki Haberler