1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Almanya, Orta Asya ile stratejik ortaklık kuruyor

Almanya, Orta Asya ile stratejik ortaklık kuruyor

Almanya ile Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan arasında ilk kez Stratejik Bölgesel Ortaklık kurulması konusunda anlaşmaya varıldı.

Almanya, Orta Asya ile stratejik ortaklık kuruyor

Enerji Günlüğü - Almanya ve beş Orta Asya devleti, ekonomi ve enerji, doğal kaynaklar iklim ve çevre, bölgesel iş birliği ve beşeri ilişkilere odaklan bir ortaklık kurdular.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz’ın daveti üzerine Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Türkmenistan Halk Maslahatı Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ve Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev Berlin'de bir araya geldi.

Düzenlenen Zirve ardından yapılan ortak açıklamada, "Almanya ve beş Orta Asya devletinin liderleri, ilişkilerinin genel kapsamı ve derinliğine dayanarak Almanya ve Orta Asya arasında bir Stratejik Bölgesel Ortaklık kurulması konusunda mutabık kalmışlardır” denildi. Söz konusu ortaklığın ekonomi ve enerji, doğal kaynaklar iklim ve çevre, bölgesel iş birliği ve beşeri ilişkilere odaklandığı ifade edildi. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler