1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Almanya siyasetinde kömür anlaşmazlığı

Almanya siyasetinde kömür anlaşmazlığı

Enerji Günlüğü - Almanya hükümetinin eski kömür santrallerini emisyona göre vergilendirme düşüncesine kömür üretim merkezi Kuzey Ren Vestfalya (KRV)...

Almanya siyasetinde kömür anlaşmazlığı

Enerji Günlüğü - Almanya hükümetinin eski kömür santrallerini emisyona göre vergilendirme düşüncesine kömür üretim merkezi Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyalet yönetimi tepki gösterdi.

Federal Ekonomi ve Enerji Bakanı Sigmar Gabriel'in 2020 yılındaki havadaki karbondioksit emisyonunu istenilen seviyeye düşürmek için eski kömür santrallerinin gerekirse emisyon düzeyine göre ayarlanmış para cezası uygulanması fikrine kömür üretim merkezi Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyalet yönetiminden tepki geldi.

SPD Genel Başkan Yardımcısı ve KRV Başbakanı Hannelore Kraft, Gabriel'in planını ayrıntılı şekilde inceleyip tekrar gözden geçirilmesini isteyeceklerini belirterek, "KRV için durum belli: Ruhr Havzası'ndaki ve yoğun enerji kullanan sanayideki iş yerleri muhafaza edilmelidir." dedi.

MUHALEFETTEN DE TEPKİ GELDİ

Alman muhalefet partilerinin de tepki gösterdiği düşüncenin enerji eyaleti KRV'ye süikast olduğu ifade edildi.

Ana muhalefet partisi lideri Armin Laschet, konuyla ilgili Federal Enerji Bakanına bir mektup yazarak tepkisini dile getirdi. Laschet bu düşüncenin 'Enerji eyaleti KRV'ye bir suikast' olduğu fikrini savundu. Bu düşüncenin hayata geçmesinin KRV'deki tüm kömür santrallerinin cezalandırılması anlamını taşıyacağını iddia eden Laschet, on binlerce çalışanan işsiz kalacağı uyarısında bulundu.

KRV Ekonomi Bakanı SPD'li Garrelt Duin de, federal meslektaşları ile yakın irtibatta olduğunu açıklayarak, eyaletin menfaatlerinin dikkate alınacağını söyledi.

RWE İŞSİZLİK UYARISI YAPTI

KRV'de kömür işletmeci enerji şirketlerinin önde gelenlerinden RWE de bu düşünceye tepkisiz kalmadı. RWE, bu düşüncenin gerçekleşmesi durumunda 30 bini kömür, 70 binide kömürden beslenen yan sanayi olmak üzere toplam 100 bin kişinin işsiz kalacağı uyarısında bulundu. Ayrıca bu branşta çalışan onlarca orta ölçekli işletmenin bundan zarar göreceği ve kapısına kilit vurabileceği açıklandı.

Önceki ve Sonraki Haberler