1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Almanya yeraltı karbon depolama tesisleri kuracak

Almanya yeraltı karbon depolama tesisleri kuracak

Almanya, yer altı karbon depolama tesisleri kurmaya hazırlanıyor. Bu konuyla ilgili yasa 2023’te parlamentoya sunulacak.

Almanya yeraltı karbon depolama tesisleri kuracak

Enerji Günlüğü - Almanya’da, küresel ısınmayla mücadelede önemli bir role sahip olan yer altı karbon depolama yasası gelecek yıl parlamentoya sunulacak.

Avrupa’da artan karbon fiyatları, ulusal net sıfır hedefleri ve küresel emisyonları azaltmanın aciliyeti, karbon yakalama ve depolama (Carbon Capture and Storage-CCS) projelerine ilgiyi arttırdı. Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, yer altı karbon depolama tesisleri kurulmasına imkan vermeyi ve buna ilişkin yasayı gelecek yıl parlamentoya sunmayı planladıklarını açıkladı. 

Habeck ayrıca, üretimlerinde karbon emisyonlarını azaltmaları halinde kimya ve çelik gibi enerji yoğun sektörlerdeki şirketlere 15 yıllık sübvansiyon vermeyi planlıyor. Hayata geçirilmesi planlanan mekanizma ile üretim süreçlerinde emisyonları azalttığını gösteren şirketler, ön yatırım ve yıllık finansman almaya hak kazanacaklar.

CCS, karbonun atmosferden yakalanarak ayrıştırılmasından sonra depolanması veya endüstride kullanıma uygun hale getirilmesi işlemidir. CCS teknolojisi, fabrikalar ya da fosil yakıtlı enerji santralleri tarafından üretilen CO2’nin atmosfere bırakılmadan yakalanmasını sağlıyor. Ardından, yakalanan CO2 depolanabiliyor ya da plastik üretimi, gazlı içecek üretimi ve sera mahsullerinin verimini arttırmak üzere satılabiliyor. Sera gazı olarak nitelendirilen CO2’nin atmosfere salınmaması açısından küresel ısınmayla mücadelede önemli bir role sahip. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler