1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Almanya’da 10 MW’lık yeşil hidrojen üretim tesisi devrede

Almanya’da 10 MW’lık yeşil hidrojen üretim tesisi devrede

Almanya'nın Rhineland rafinerisinde kurulan 10 MW’lık Avrupa’nın en büyük yeşil hidrojen üretim tesisi üretime başladı.

Almanya’da 10 MW’lık yeşil hidrojen üretim tesisi devrede

Enerji Günlüğü - Almanya'nın Rhineland rafinerisinde kurulan 10 MW’lık Avrupa’nın en büyük yeşil hidrojen üretim tesisi üretime başladı.

Almanya, hidrojen elektroliz teknolojisinin endüstriyel seviyede kullanıldığı ilk tesise ev sahipliği yapıyor. Almanya'nın en büyük petrol rafinerisi Rhineland’da Shell’in liderliğindeki bir konsorsiyum tarafından inşa edilen Refhyne adlı hidrojen elektroliz tesisi üretime başladı. 10 MW kapasitesiyle tesis yılda yaklaşık 1.300 ton yeşil hidrojen üretecek. Tesiste rüzgar ve güneşten üretilen elektrik kullanılacak.

TESİSİN YARISIN AB FİNANSE ETTİ

Enerji arzındaki dalgalanmalarla başa çıkabilen bir hidrojen üretim teknolojisinin Avrupa'daki en büyük uygulaması olan Refhyne, AB fonu ile kuruldu. Shell, ITM Power, SINTEF, thinkstep ve Element Energy'den oluşan Avrupa merkezli konsorsiyum, bu dev tesis için Avrupa Komisyonu destekli FCH JU (Fuel Cell Hydrogen Joint Undertaking)'dan 10 milyon euro fon almıştı. Bu ise proje finansmanının yarısını oluşturuyor.

Rheinland, her yıl ortalama 180 bin ton hidrojen kullanıyor. Bu hidrojen de doğal gaz kullanılarak elde ediliyor. Kurulan bu yeni tesis ile birlikte doğal gaz yerine artık yeşil hidrojen kullanılacak.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler