1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Almanya`da 111 EPC firması anti damping dedi

Almanya`da 111 EPC firması anti damping dedi

Enerji Günlüğü - Almanya'da 111 güneş enerjisi santrali kurulum şirketi, Çin menşeili solar ekipman ithalatına anti damping vergisi ve telafi edici vergi...

Almanya`da 111 EPC firması anti damping dedi

Enerji Günlüğü - Almanya'da 111 güneş enerjisi santrali kurulum şirketi, Çin menşeili solar ekipman ithalatına anti damping vergisi ve telafi edici vergi koyulmasını istedi.

Avrupa Birliği'nde mevcut kanunlara göre Çinli fotovoltaik üreticilerine karşı asgari ithala fiyatı ve ithalat hacmi belirleniyor. Bu uygulamanın sona ereceği Aralık ayı yaklaştıkça, uygulamanın devamını isteyenlerle sona erdirilmesinden yana olanların heyecanı yükseliyor. İki taraf da, istedikleri sonucun ortaya çıkması için çabalarını hızlandırıyor.

Son olarak, Almanya'daki 111 GES kurulum şirketi anti-damping uygulamaları konusundaki tavrını açıkladılar. Bu 111 şirket Alman panel üreticisi SolarWorld öncülüğünde yürütülen EU Prosun ittifakına katıldı. Bir EU Prosun yetkilisinin açıklamasına göre, bu GES kurulum şirketleri adil rekabet ve Çin’in fiyat dampingine karşı 2013 den itibaren Çinli üreticilere karşı uygulanan Anti-Damping uygulamaların devamını istediklerini söyledi.

Avrupa Birliği'ndeki mevcut uygulamaya göre çoğu Çinli modül üreticilerine asgari ithal fiyat ve ithalat hacmi sınırları koyuldu. Pek çok Çinli üretici, bu şartlar çerçevesine çalışmayı taahhüt etmiş durumda. Bazı Çinli üreticiler ise mevcut ithalat ve ticaret rejimini ihlal ettikleri gerekçesiyle Avrupa Birliği Komisyonu tarafından uygulama dışına tutuldu.

Avrupa Birliği'nde uygulama 8 Aralık'ta resmen bitecek. EU Prosun, bir düzineden fazla üretici adına anti-damping uygulamasının devamı için gereken araştırmaların başlaması talebiyle Komisyon'a başvuru yaptı. Araştırma süresinde mevcut rejimin uygulanmasına devam edilecek.

EU Prosun Anti-Damping uygulamaların acilen gerekli olduğunu ifade ediyor: Herkeste adil rekabet endişeleri var, bundan dolayı Anti-Damping uygulamaları devam etmesi gerekir...

GES kurulum şirketlerinin EU Prosun’a katılımında EU Prosun Başkanı Milan Nitschke "Çin AB’ye kontrolsüz, üretim maliyetlerin altında modül satmaya devam ettiği sürece Avrupa'da Güneş Enerji sektörü ve ürün çeşitliği kalmaz" dedi.

Ancak Aralık'ta bitecek olan Anti-Damping uygulamasının devam etmemesi için karşı sesler de yükseliyor. En son 14 Avrupa Birliği Parlamentosu Milletvekili daha önce SAFE ittifakatı gibi komisyona mektup göndermişlerdi. Elektrikçi John Kemper SAFE ittifakatının argümanlarını kabul etmediğini ve onların GES kurulumcuları korumadığını ifade etti ve devamında "Ekonomide Damping, Sporda Doping gibidir. Bu yasaklar her uygulamada geçerlidir, aksi takdirde adil rekabet yolda kalır" dedi

En son anti-damping uygulama taahhütnamelerinden çıkarılan Canadian Solar, ET Solar, Renesola, Znshine ve baştan uygulama dışında olan üreticiler Avrupa Birliği'ne kristalin hücre ve modül ithal ederken %50 civarında gümrük vergisi ödemesi gerekiyor. Bu sıralar Chint Solar ve Sunny Energy şirketlerinin de Anti –Damping uygulama taahhütnamelerinden çıkarılması gündemde. Bu iki üreticiye yönelik ihlal iddiaları, Avrupa Birliği Komisyonu'nca inceleniyor.

Buna ek olarak, aynı zamanda Avrupa Komisyonu tarafından Anti-Circumventation (Anti-Atlatma) ile ilgili araştırmalar var. Bazı Çinli üreticilerin Anti-Damping taahhütnameleri atlatmak için, ürünlerine, üçüncü ülkelerde üretilmiş gibi gösterecek etiketler yapıştırmakla suçlanıyor. Tayvan Hükümeti de bu tür vakaların olduğunu teyit etmişti ve bu şirketlere karşı cezalar kesildiğini duyurmuştu.

Ayrıca Avrupa Birliği Komisyonu da Tayvan hükümeti ile beraber bu tür olayların önüne geçmek için beraber çalıştıklarını söylediler. Bazı Tayvanlı fotovoltaik üreticilerin AB komisyonu ile bağlantıya girip Tayvan üreticilerin cezalandırılmaması için Komisyonu Tayvan’a davet edip, Tayvan üreticilerin Çin sermayeli şirketler ile aynı tutulmaması için çalışmalar başlattılar.

AB Komisyonu Tayvan Hükümeti ve Üreticileri ile görüşmelerden sonra bu araştırmalar Tayvan güneş enerji sektörüne karşı olmadığını, yalnız Tayvan daki Çin sermayeli şirketlere karşı olduğunu ifade ettiler. 

...

Önceki ve Sonraki Haberler