1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Almanya’da rüzgardaki %35 büyüme hedeflenenin altında

Almanya’da rüzgardaki %35 büyüme hedeflenenin altında

2021 yılında Almanya’da rüzgar enerjisi yatırımları %35 arttı ve 484 türbinde 1.925MW ilave kapasite oluşturuldu. Ancak rakamlar iklim hedeflerine yetmiyor.

Almanya’da rüzgardaki %35 büyüme hedeflenenin altında

Enerji Günlüğü - 2021 yılında Almanya’da rüzgar enerjisi yatırımları %35 arttı ve 484 türbinde 1.925MW ilave kapasite oluşturuldu. Ancak rakamlar iklim hedeflerine yetmiyor.

2021 yılında Almanya’da rüzgar enerjisi yatırımları %35 arttı ve 484 türbinde 1.925MW ilave kapasite oluşturuldu. Ancak otoriteler bu büyümenin önceki yıllara göre çok düşük kaldığı ve ülkenin iklim hedeflerine ulaşmaya yetmeyeceği görüşünde. 

Bundesverband WindEnergie e.V. (BWE) ve VDMA Power Systems adına Deutsche WindGuard tarafından yapılan analize göre Almanya, 2021 yılı rüzgar enerjisindeki büyümede beklentileri karşılamadı. %35’lik büyümeyle 1.925MW ilave kapasite oluştu ancak bu rakam Almanya’nın temiz enerji talebini de iklim hedeflerini de karşılamaktan uzak. 

SEKTÖR HÜKÜMETİN YAKLAŞIMINDAN MEMNUN

VDMA Power Genel Müdürü Dr. Dennis Rendschmidt, düşük büyümenin orta vadede enerji arzında sorun yaratacağını belirterek, “Yeni hükümetin enerjiyle ilgili önceliklerini, karadaki rüzgar enerjisinin 2030 ve ötesine kadar büyümesini hızlandırmak için çok önemli buluyoruz. En büyük öncelik, daha fazla arazi tahsisi ve hızlandırılmış onay prosedürleri olmalıdır. Verimli türbin teknolojileri de öncelik vermemiz gereken bir konu. Genişlemenin gerçekleşmesi nakliye şartlarının geliştirilmesi ve yeter sayıda kalifiye işçiyle mümkün olabilir” diye konuştu.  

10 BİN MW KAPASİTE BÜROKRASİ YÜZÜNDEN BEKLİYOR

Alman Rüzgar Enerjisi Birliği Başkanı Hermann Albers de kurulumların sürekli arttığını ancak artış hızının yetersiz olduğunu kaydetti ve şunları ekledi, “Bakanlığın acil programında ele alınan hızlandırılmış büyüme önlemleri kesinlikle ihtiyaçtır. Almanya’daki rüzgar enerjisinin büyümesi için bütün federal eyaletlerdeki arazi alanının %2’sinin tahsis edilmesi, asgari bir sınır olarak korunmalıdır. Hem hükümetin hedefleri için, hem de iklim hedeflerimiz için. Almanya’da rüzgar türbinleri için ortalama onay prosedürü dört ila beş yıl kadar sürüyor. Şu anda, yaklaşık 10.000MW’lık kapasite prosedür nedeniyle beklemede bulunuyor. Rüzgar türbinleri için radyo yansıtıcıları ve askeri radarlarla ilgili şart koşulan asgari mesafe azaltılırsa; 4 ila 5 GW kapasite hemen devreye alınabilir durumda. Prosedürlerde yenilenebilir enerji tesislerine öncelik veriliyor ancak hedef rakamlara ulaşmaya yetmiyor”. 

2022 HEDEFİ 2,7GW

Prosedür sorunu sadece tesis onayında söz konusu olmuyor; nakliye izinleri de can alıcı problemlerden biri. Ulaşım izinlerinin hızlandırılması ve bürokrasinin kaldırılması acil bir ihtiyaç haline geldi. Ulaşımdaki maliyetler de sektör için hatırı sayılır bir soruna neden oluyor.

Alman rüzgar enerjisi sektörü, 2022 yılında 2,3 GW ila 2,7 GW arasında bir büyüme bekliyor. Tedarik zincirindeki sorunlar çözülür; ulaşım izinleri basitleştirilip hızlandırılırsa ve nitelikli insan gücünün varlığı sağlanırsa beklenen rakama ulaşmak mümkün görünüyor. 

Önceki ve Sonraki Haberler