1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Almanya’dan denizüstü RES şebeke bağlantısı için ihale 

Almanya’dan denizüstü RES şebeke bağlantısı için ihale 

Alman elektrik iletim sistemi operatörü TenneT, yaklaşık 7,5 milyon hane için denizden karaya yeşil elektrik getirecek bağlantı sistemi kurduracak.

Almanya’dan denizüstü RES şebeke bağlantısı için ihale 

Enerji Günlüğü - Almanya, Kuzey Denizi’ndeki rüzgar santrallerinde üretilen elektriğin ulusal şebekeye bağlanması için ihale düzenleyecek.

Hollanda'da ve Almanya'nın büyük bir bölümünde elektrik iletim sistemi operatörü olan TenneT, 6 bin MW BalWin şebeke kompleksi için ihale süreci başlattı. Kuzey Denizi’nde, Almanya’nın Aşağı Saksonya Eyaleti açıklarında üretilen rüzgar elektriğinin ilk üç şebeke bağlantısı için ihale çağrısı yapıldı. İhale, yeni geliştirilen denizüstü (offshore) platformlarını, kara istasyonlarını ve yeni 2 bin megawatt'lık yüksek voltajlı doğru akım (HVDC) iletim teknolojisi için ilgili ekipmanı kapsıyor.

YAKLAŞIK 7,5 MİLYON HANEYE RÜZGAR ELEKTRİĞİ ULAŞTIRILACAK

Toplam 6 bin MW kapasiteli BalWin şebeke kompleksi, her biri 2 bin MW olan BalWin1, BalWin2 ve BalWin3’den oluşacak. BalWin1’in 2029, BalWin2 ve BalWin3'ün 2030 yılına kadar tamamlanması bekleniyor. Toplam 6 bin MW kapasiteli projenin Almanya’nın denizaşırı genişleme hedefine %20 katkıda bulunması bekleniyor. Bu şebeke bağlantılarıyla yaklaşık 7,5 milyon hane için denizden karaya yeşil elektrik getirilecek.

RÜZGAR ELEKTRİĞİ ARZI DAHA UYGUN MALİYETLİ HALE GELECEK

2 bin MW Programı kapsamında, Kuzey Denizi’nde üretilen rüzgar elektriği için 2030 yılına kadar Almanya ve Hollanda'da her biri 2GW iletim kapasitesine sahip en az altı denizüstü şebeke bağlantı sistemi inşa edilecek. Bunların üçü Aşağı Saksonya kıyılarındaki Alman BalWin kümesinde yer alıyor. 2 bin MW Programı, Kuzey Denizi'nden gelen rüzgar enerjisini ölçeklenebilir ve yeşil elektrik arzını daha uygun maliyetli hale getirecek.

 

Önceki ve Sonraki Haberler