1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Almanya’dan Türkiye'ye doğalgaz depolamada işbirliği çağrısı

Almanya’dan Türkiye'ye doğalgaz depolamada işbirliği çağrısı

Enerji Günlüğü - Almanya, Türkiye'ye doğalgaz depolama alanında bilgi alışverişi yaparak işbirliği yapma çağrısında bulundu. Almanya Ekonomi...

Almanya’dan Türkiye'ye doğalgaz depolamada işbirliği çağrısı

Enerji Günlüğü - Almanya, Türkiye'ye doğalgaz depolama alanında bilgi alışverişi yaparak işbirliği yapma çağrısında bulundu. 

Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier, "Aynı zamanda depolama konusu çok önemli. Bu konuda bilgi alışverişi yapabiliriz. Türkiye gaz konusunda bir kavşak olacaktır. Kömür ve linyite bağımlılık azalırsa doğalgazdan enerji üretimi önem kazanacaktır. Kuzey Avrupa'daki kaynaklara bakıldığında Türkiye ve Almanya olarak Rusya'dan doğalgaz ithal ediyoruz, gelecekte de böyle olacak. Dolayısıyla istikrarlı ilişkiler sürdürülmeli, gaz tedarik alt yapısı çeşitlendirilmeli. Türkiye'deki gaz ağının Avrupa ağıyla entegrasyonu önemli. Biz, özel sektörün yatırım yapmasından yanayız. Gaz konusunda rekabet edilebilirliğin ele alınmasını istiyoruz" diye konuştu.

GÜÇLERİMİZİ BİRLEŞTİRİRSEK ÇOK ŞEY BAŞARABİLİRİZ

Dünya nüfusunun 8 milyara yaklaştığı göz önüne alındığında enerji konusunun gelecekte önemini daha da artıracağını dile getiren Altmaier, konvansiyonel enerji kaynaklarının yanı sıra sürekli büyüme gösteren yenilenebilir enerjiye yönelmek gerektiğinin altını çizerek, "Burada sorulması gereken soru şu biz bu alanı sadece Asya ülkelerine mi bırakmak istiyoruz? Biz sadece ulusal sorunlarımızla mı ilgilenelim? Almanya, enerji üreten lider bir ülke konumundadır. Türkiye de Avrupa'nın bir parçasıdır. Asya kısmında ise birçok komşusu var. Almanya, uluslararası arenada yenilenebilir enerjinin üretimi konusunda itibara sahiptir. Alman şirketler Türkiye'de faaliyet gösteriyor. Artık Türk şirketler de enerji dönüşüm sürecinde Almanya'da faaliyet göstermek istiyor. Sanayi üretimi konusunda da iş birliği yapılmaktadır. Güçlerimizi birleştirdiğimiz zaman birçok şeyi başarabiliriz. İki tarafın da birbirinden öğrenecek çok şeyi var" dedi. 

ENERJİ VERİMLİLİĞİNDE İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI

Almanya'nın bir dönüşüm sürecinden geçtiğini ifade eden Altmaier, linyit ve kömürden yenilenebilir enerjilere yönelmek istediklerini belirterek, enerji tüketiminin ve ekonomik büyümenin bir korelasyonda ilerlemesi gerektiğini kaydetti. Belarus, Rusya, Ukrayna, Kazakistan'da enerji verimliliğinin henüz gündemde olmadığını ifade eden Altmaier, bu konuda Türkiye ile iş birliği yapma çağrısında bulundu.

Önceki ve Sonraki Haberler