1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Almanya`nın yüksek enerji fiyatı endişesi

Almanya`nın yüksek enerji fiyatı endişesi

Enerji Günlüğü - Almanya'da AB ortalamasından %48 daha yüksek olan enerji fiyatları 2014 yılında yenilenebilir enerji ilave fiyat artışının da etkisi...

Almanya`nın yüksek enerji fiyatı endişesi

Enerji Günlüğü - Almanya'da AB ortalamasından %48 daha yüksek olan enerji fiyatları 2014 yılında yenilenebilir enerji ilave fiyat artışının da etkisi ile daha da yükselecek.

Almanya Enerji Bakanı Sigmar Gabriel, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, AB Ticaret Komiseri Karel De Gucht ve Sanayi Komiseri Antonio Tajani ile 20 Şubat tarihinde gerçekleştirdiği görüşmede, Almanya’da yurtiçi enerji fiyatlarının AB ortalamasından %48 daha yüksek olduğu belirtilerek, 2014 yılında yenilenebilir enerji ilave fiyat artışının da etkisi ile Almanya’da enerji fiyatlarının daha da yükseleceği ifade etti.

Yüksek enerji fiyatlarının sadece Alman sanayisi için değil aynı zamanda hane halkı için de temel bir kırılganlık noktası oluşturduğunu belirten  Gabriel, Almanya’da 6,9 milyon hanehalkının gelirlerinin onda birini enerjiye harcadığını ve bu rakamın 2008 yılında 5,5 milyon olduğunu ifade etti.

Yine, Almanya’da sanayinin tüketmiş olduğu enerji maliyetlerinin AB ortalamasından %19 daha yüksek olduğu belirtildi.

ENERJİ YOĞUN SEKTÖRLERİN MUAFİYETİ SORUNU

Almanya’da Yenilenebilir Enerji Kanununa göre, yenilenebilir enerji kaynaklarının genişlemesinin maliyetleri piyasa enerji fiyatları üzerinden ilave bir fiyat artışı ile nihai tüketiciler arasında dağıtılmakta. Ancak, enerji yoğun sektörlerin yenilenebilir enerji ek fiyat artışlarından muaf tutulması Berlin ile Brüksel arasında tartışmalara yol açıyor.  Alman Hükümeti bu uygulamadan vazgeçmenin ülkede sanayisizleşmeye yol açmasından endişe duyuyor.

Avrupa Komisyonu ise, Almanya’nın Yenilenebilir Enerji Kanununun Avrupa Kanunları ile uyumluluğunun değerlendirilmesine başlandığını açıkladı.  Brüksel’deki rekabet otoritesi Almanya’nın enerji yoğun sektörlere tanımış olduğu muafiyetlerin AB’nin devlet yardımları ile ilgili mevzuatı ile uyumlu olup olmadığını araştıracak.

Diğer yandan, Almanya Hükümeti, enerji yoğun sektörlere tanınan yenilenebilir enerji sübvansiyonları ile muafiyetlerin bir devlet yardımı olmadığını ve bu bağlamda AB kanunları ile uyumlu olduğunu iddia ediyor.

Önceki ve Sonraki Haberler