1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Alstom, dünyanın en büyük deniz tipi rüzgar türbinini kurdu

Alstom, dünyanın en büyük deniz tipi rüzgar türbinini kurdu

Enerji Günlüğü - Alstom, Belçika’da Belwind Bölgesinde Ostend Limanı açıklarında, yeni nesil deniz tipi rüzgar türbini 6-MW Haliade™ 150’nin kurulumunu...

Alstom, dünyanın en büyük deniz tipi rüzgar türbinini kurdu

Enerji Günlüğü - Alstom, Belçika’da Belwind Bölgesinde Ostend Limanı açıklarında, yeni nesil deniz tipi rüzgar türbini 6-MW Haliade™ 150’nin kurulumunu tamamladı.

Şu ana kadar deniz sularına kurulmuş en büyük deniz tipi rüzgar türbini olan ve mevcut deniz tipi türbinlerden %15 daha verimli olan Haliade™, 150 metrelik rotor çapı sayesinde (73,50 metre uzunluğundaki kanatları ile), yaklaşık 5.000 haneye eşdeğer enerji temin edilmesine imkan sağlıyor.

SİSTEM DENİZ ORTAMI İÇİN ÖZEL OLARAK TASARLANIP GELİŞTİRİLDİ

Mart 2012’de Fransa/Le Carnet sahasında işletmeye alınan ve Mayıs 2013’de IEC (Uluslararası Elektroteknik Komisyonu) güç performansı ölçümünü (güç eğrisi ) başarılı bir şekilde geçen ilk Haliade 150’nin testlerinin ardından yapılan kurulum, deniz ortamı için özel olarak tasarlanıp geliştirilen sistemin, bu ortamda nasıl çalıştığının görülmesini sağlayacak.

Üzerine 61 metrelik kafes yapı (jacket) yerleştirilmiş olan sütunlar 60 metreyi aşan derinliğe gömüldü.Ardından, 3 parçadan oluşan 78 metrelik kule, kafes yapı üzerine aşamalı olarak monte edildi. Kulenin üstünde bulunan nasel, deniz seviyesinden 100 metre yukarıya çıkarılmış oldu. Türbinin ve konstrüksiyonun toplam ağırlığı yaklaşık 1.500 ton.

YENİ NESİL RÜZGAR TÜRBİNİ

Bu yeni nesil rüzgar türbini, dişli kutusu olmadan ‘direct drive’ (doğrudan tahrik) sistemi ile çalışıyor. Sabit mıknatıslı jeneratörü sayesinde nasel içerisinde daha az mekanik parça bulunuyor, bu da daha güvenilir olmasına ve böylece işletme ve bakım maliyetlerinin düşmesine yardımcı oluyor. Son olarak, Alstom’un PURE TORQUE® tasarımına sahip olan Haliade 150,istenmeyen mekanik stresi kuleye yönlendirerek jeneratörü koruyor ve bu sayede performansı optimize ediyor.

Alstom, bu rüzgar türbinini deniz sularına kurmakla 6 MW türbininin seri üretimi sürecinde önemli bir seviyeye ulaştı. Carnet rüzgar sahasına kurulacak türbin, 2014 yılının ilk yarısında nihai sertifikasyonunu alacak. Saint-Nazaire’de devam eden iki fabrikanın yapımı (nasel ve jeneratör için) 2014 yaz ayları gibi tamamlanacak. Bunu, Cherbourg’da kurulacak iki fabrika (kanat ve kule için) yapımı takip edecek.

BASİT, SAĞLAM VE VERİMLİ TÜRBİNLER DENİZ TİPİ RÜZGAR ENERJİSİNDE REKABET GÜCÜNÜ ARTTIRACAK

Alstom Rüzgar Birimi Başkanı Alfonso Faubel, “Belwind ile yapılan bu proje, teknolojik liderliğimizi ve yenilikçi kabiliyetlerimizi göstermektedir. Basit, sağlam ve verimli olan bu türbinimizin kurulması, deniz tipi rüzgar enerjisinde rekabet gücünün arttırılmasına da katkıda bulunacaktır” dedi.

Belwind Başkanı Wim Biesemans, “Belwind’in deniz tipi projelerin tamamlanması ve rüzgar santrallerinin kurulmasındaki kanıtlanmış uzmanlığı, Alstom’un denizde kurulum yapması için mümkün olan en iyi koşulları sağlamıştır. Alstom’un yenilikçi rüzgar enerjisi teknolojisinin, gelecekteki temiz, güvenilir ve verimli enerji sağlayacak çözümlerden birisinin sunulmasına katkıda bulunacağına inanıyoruz ” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler