1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Altunyaldız: İklim mücadelesinin maliyetini kirleten ödemeli

Altunyaldız: İklim mücadelesinin maliyetini kirleten ödemeli

TBMM Enerji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, iklim değişikliğiyle mücadelenin finansmanının ‘kirleten öder’ prensibi gereği gelişmiş ülkeler tarafından sağlanması gerektiğini söyledi.

Altunyaldız: İklim mücadelesinin maliyetini kirleten ödemeli

Enerji Günlüğü - TBMM Enerji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, iklim değişikliğiyle mücadelenin finansmanının ‘kirleten öder’ prensibi gereği gelişmiş ülkeler tarafından sağlanması gerektiğini söyledi. 

11. Türkiye Enerji Zirvesi Antalya Belek’teki Regnum Carya Resort Hotel’de başladı. TBMM Enerji Komisyonu Başkanı Ziya ALTUNYALDIZ, Zirvenin açılışında yaptığı konuşmada Türkiye’nin enerji alanında dönüşüme hazır olan, bunu fırsata çeviren, paradigma değişikliğini takip eden değil tayin eden olma konusunda önemli adımlar attığını söyledi. Enerji alanındaki küresel trendlere değinen Ziya Altunyaldız “İklim değişikliğiyle birlikte karbon salımı, karbon fiyatlaması ve bunların sonucunuda sanayide tedarik zincirindeki kayna, doğru yönetmemiz gereken unsurlar” dedi. 

Enerji güvenliği ve enerji dönüşümünün de yönetilmesi gereken önemli süreçler olduğunu vurgulayan Altunyaldız, şöyle devam etti: 

“Bütün bunları yaparken Avrupa Konseyi’nde İklim Değişikliği’nin cezai ve hukuki sonuçlarıyla (kirleten öder) prensibi kabul edildi. Sanayi devriminden bu yana küresel düzeyde kişi başına düşen gelir 650 dolardan 8 bin dolara ulaşmış. Ancak gelişen ülkelerdeki gelir 18 kat artmış. Gelişmiş ülkeler çevreyi hesapsız ve kitapsız şekilde kullanmış, gelişme evrelerini çok hızlı geçmiş ve tabiatı ve çevreyi kirletmişler. Bugün çevre yaşanabilir ortamı zorluyor. Yeryüzü ve okyanuslar 1.5 derece ısınmış. Bundan daha fazla ısınmasını önlemeye çalışacağız. Bunun için dönüşüm lazım. Dönüşüm için irade lazım. Sonra finansman lazım. Finansmanı çevreyi kirletenler, yani gelişmiş ülkeler sağlayacak. Ülkemiz yeşil kalkınma hamlesini ve çevreye duyarlılığını çok büyük ölçüde gösterdi. Birlikte temizleyelim demek adil değildir. O yüzden gelişmiş ülkelerin ellerini ceplerine sokup bu kirliliği önlemeyi öncelikle biz üstlenmeliyiz demeli.” 

Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler