1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Amcol Mineral Tekirdağ’da linyit üretimini arttıracak

Amcol Mineral Tekirdağ’da linyit üretimini arttıracak

Amcol Mineral Madencilik, Tekirdağ’ın Malkara ilçesinde işlettiği açık linyit ocağının kapasitesini yılda 16 bin ton arttıracak. 

Amcol Mineral Tekirdağ’da linyit üretimini arttıracak

Enerji Günlüğü - Amcol Mineral Madencilik, Tekirdağ’ın Malkara ilçesinde işlettiği açık linyit ocağının kapasitesini yılda 16 bin ton arttıracak. 

Tekirdağ İli, Malkara İlçesi, Tekkeköy Mahallesi mevkii sınırları içerisindeki I.R: 69002 (E.R.1011673) ruhsat numaralı alanda Amcol Mineral Madencilik San. Ve Tic. A.Ş. tarafından işletilen Bentonit ve Kömür Ocağı’nda kapasite artışı planlanıyor.

800 bin lira değerindeki proje kapsamında, açık ocak işletmeciliği kapsamında bentonit ve linyit kömürü üretilen mevcut 4,25 hektarlık alana ilave olarak 8,23 hektarlık alan genişlemesi planlanıyor. Kapasite artışıyla birlikte yıllık kömür üretim miktarı mevcut durumdaki 4.000 ton/yıl’dan, 20.000 ton/yıl’a çıkacak. Betonit üretimi de 15.000 ton/yıl’dan 20.000 ton/yıl’a yükselecek. 

Sahada üretilecek kömür alıcı firmalara ısınma amaçlı yakıt olarak satışa sunulacak. Kömür damarının üst seviyesinde bulunan bentonit ise faaliyet sahibinin başka bir adreste aktifleştirilmiş bentonit imalatı yapan bentonit fabrikasına sevkedilecek ve burada paketlenerek piyasaya sürülecek.

BETONİT KULLANIM ALANLARI

Bentonit, aluminyum ve magnezyumca zengin volkanik kül, tüf ve lavların kimyasal ayrışması ile veya bozulmasıyla oluşmuş çok küçük kristallere sahip kil minerallerinden (başlıca montmorillonit) oluşan ve ağırlıklı olarak kolloidal silis yapıda, yumuşak, gözenekli ve kolayca şekil verilebilir açık bir kayadır. 

Türkiyede bentonit oluşumları Biga Yarımadası, Gelibolu Yarımadası, Eskişehir ve Ankara, Çankırı, Ordu, Trabzon, Elazığ, Malatya bölgelerinde bulunuyor. 

Bir kil çeşidi olan bentonit birçok alanda yaygın olarak kullanılmakta. Bunlardan bazıları döküm kumu ve peletleme, kağıt sanayii, sondajlarda, lastik sanayii, gıda sanayii, (berraklaştırma işleminde (şarap, meyva suyu, bira), ağartma işleminde (yağ sektöründe), gübre sanayii, boya sanayi, seramik sanayi, ilaç sanayidir. 

Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler