1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Amerika su yosununun gücünü keşfediyor

Amerika su yosununun gücünü keşfediyor

Enerji Günlüğü – Amerikan’ın yeni alternatif yakıt kaynağını deniz yosunu oluşturuyor. Biyodizelin yaratacağı yakıt tasarrufunun çok önemli olduğu...

Amerika su yosununun gücünü keşfediyor

Enerji Günlüğü – Amerikan’ın yeni alternatif yakıt kaynağını deniz yosunu oluşturuyor. Biyodizelin yaratacağı yakıt tasarrufunun çok önemli olduğu düşünülüyor.

Biyodizel yakıt üreten Propel Fuels ile geçen yıl ortaklığa geçen Solazyme şirketi, son 10 yıldır petrolün yerine geçecek yakıtları keşfetmeye çalışıyor. Çalışmaları sonucu yosun teknolojisinin patentini almış.

Solazyme şirketinin yeni yakıt keşfetmekle sorumlu Başkan Yardımcısı Bob Ames, elde ettiklerinin özel bir ürün olduğunu belirterek, yaptıklarının kendilerine ait bir yosun cinsi üretip bu yosundan yakıt üretebilecek bir yağ çıkartmak olduğunu vurguluyor.

Ames, hızlı büyüyen bu su bitkisinin yaratacağı imkanların henüz yeni keşfedildiğini ve şirketin yosundan elde ettikleri yağın çevreye olan etkisi nedeniyle büyük heyecan duyduğunu belirtiyor. Aynı zamanda Ames, dizelle çalışan motorların egzozlarından çıkan siyah kurumun bu yosunun kullanımıyla büyük oranda azaldığını vurguluyor.

Ürünü kullanan şirketler, bir aylık satış denemesinde biyodizel satışlarında yüzde 35lik artış görmüş.

Tüketicilerin normal dizelle aynı fiyattan satılan bu ürünü çevreye daha az zarar vermesi nedeniyle tercih ettikleri ve üretimi için gereken teknolojinin ve yakıtın hazır olduğu ifade ediliyor. Ayrıca yosunun dar alanda rahatlıkla yetişebilen bir bitki olması da çok büyük bir avantaj olarak değerlendiriliyor.

Ancak sorun ekonomide bitiyor. Bu ürünü rekabet edebilecek fiyatlarda satabilmek için çok büyük bir üretim gerekiyor. Solazyme’ın yosun yağı büyük ölçekte Illinois eyaletinin Peoria kentindeki fabrikasında üretiliyor. San Francisco’da ise daha ufak bir merkez bulunuyor. Çok daha büyük bir fabrika yıl sonuna kadar Brezilya’da, bir yerel şirketle ortak olarak hizmete girecek.

Solazyme’ın ürünü genişletmeye devam etmesi durumunda yakıtın 5-10 sene içinde benzin istasyonlarında görülebileceği düşünülüyor.

kaynak :Amerikanin Sesi

Önceki ve Sonraki Haberler