1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Anadolu Motor damping soruşturmasından karlı çıktı

Anadolu Motor damping soruşturmasından karlı çıktı

Enerji Günlüğü - Anadolu Motor firmasının başvurusu üzerine yürütülen Hindistanlı Greaves ve Çinli Changfa firmalarının ürettikleri gücü 15kW’ı...

Anadolu Motor damping soruşturmasından karlı çıktı

Enerji Günlüğü - Anadolu Motor firmasının başvurusu üzerine yürütülen Hindistanlı Greaves ve Çinli Changfa firmalarının ürettikleri gücü 15kW’ı geçmeyen dizel motorlar için damping soruşturması tamamlandı.

Ekonomi Bakanlığı soruşturmaya ilgili olarak İthalatta Haksiz Rekabetin Önlenmesine ilişkin tebliği bugünkü Resmi Gazete’de yayınladı. Buna göre söz konusu ürünün Türkiye’ye ithalatında Hindistanlı Greaves şirketinden % 5.71 ve Çinli Changfa şirketinden % 152.48 önlem bedeli alınacak.

SORUŞTURMA USULÜNE UYGUN YÜRÜTÜLDÜ

Soruşturma konusu ürünün Türkiye’deki üretiminin %85’ini gerçekleştirmekte olan Anadolu Motor Üretim ve Pazarlama A.Ş. (Anadolu Motor) tarafından yapılan başvuru üzerine, Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) ve Hindistan menşeli gücü 15kW’ı geçmeyen dizel motorlar için 3/8/2012 tarihli ve 28373 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2012/18) ile başlatılan damping soruşturması, T.C. Ekonomi Bakanlığı (Bakanlık) İthalat Genel Müdürlüğü (Genel Müdürlük) tarafından yürütülerek tamamlandı.

SORUŞTURULAN FİRMALAR İŞBİRLİĞİ YAPTILAR

Tebliğde, soruşturma esnasında Hindistan’da yerleşik üretici/ihracatçılardan Greaves Cotton Limited (Greaves) firması ile ÇHC’de yerleşikChangzhou Changfa Imp. & Exp. Co., Ltd. (Changfa) firmaları üretici-ihracatçı soru formlarına usulüne uygun olarak cevap verdikleri ve soruşturma süresince işbirliği içinde bulundukları,firmaların soru formlarına verdikleri cevapların incelenmesi neticesinde tespit edilen eksiklikler firmalara bildirildiği, her iki firma da bu eksikliklere ilişkin cevaplarını kendilerine tanınan süreler içerisinde Bakanlığa ilettikleri belirtildi.

Damping belirlemesi için 1/1/2011–31/12/2011 tarihleri arası soruşturma dönemi (SD) olarak kabul edildi. Zarar belirlemelerinde ise veri toplama ve analiz için 1/1/2009-31/12/2011 arasındaki dönem esas alındı.

HİNDİSTANLI GREAVES’DEN % 5.71 VE ÇİNLİ CHANGFA’DAN % 152.48 ÖNLEM BEDELİ ALINACAK

Soruşturma sonucunda, soruşturmaya konu ülkeler menşeli ithalatın dampingli olduğu ve yerli üretim dalında maddi zarar tehdidine yol açtığı ve her ikisi arasında illiyet bağının mevcut olduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle, İthalatta Haksız Rekabeti Değerlendirme Kurulunun kararı ve Ekonomi Bakanının onayı ile Hindistanlı Greaves şirketinin soruşturmaya konu üründen % 5.71, diğer Hindistanlı firmalardan % 14.38 oranında; Çinli Changfa şirketinin soruşturmaya konu üründen % 152.48 ve diğer Çinli firmalardan % 165.18 oranlarında Türkiye’ye ithalatında dampinge karşı kesin önlem bedeli alınacak.

Önceki ve Sonraki Haberler