1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Analiz: Aksa Enerji hisseleri yükselecek

Analiz: Aksa Enerji hisseleri yükselecek

Enerji Günlüğü - Oyak Yatırım'ın hisseleri borsada işlem gören Aksa Enerji ile ilgili analizinde hisseler için 4.2 TL'lik hedef belirledi. Bu rakam,...

Analiz: Aksa Enerji hisseleri yükselecek

Enerji Günlüğü - Oyak Yatırım'ın hisseleri borsada işlem gören Aksa Enerji ile ilgili analizinde hisseler için 4.2 TL'lik hedef belirledi. Bu rakam, hisse senetlerinin şu anda yüzde 80'e yakın bir yükseliş potansiyeli taşıdığı anlamına geliyor.

Oyak Yatırım'ın raporunda Aksa Enerji'nin yıllık net zararının 133 milyon liraya ulaştağına işaret edildi. 2013'ün dördüncü çeyreğinde ise 57 milyon lira ile beklentilerin üzerinde bir zarar açıkladığı kaydedildi. Oyak Yatırım'ın 22 milyon lira, piyasanın ise 36 milyon liralık bir zarar beklediğine işaret eden analistlere göre beklentilerle gerçekleşme arasındaki büyük fark, beklentilerin üzerinde gelen kur kaybından kaynaklandı.

ÜRETİM AÇIĞINI TİCARETLE KAPATTI

Oyak Yatırım analistleri, 457 milyon liralık satış geliri ve 73 milyon liralık vergi amortisman ve faiz giderleri öncesi gelirin beklentilerle örtüştüğünü vurguladı. Son çeyrekteki doğalgaz krizi nedeniyle doğalgaz santrallerinin üretimi olumsuz etkilense de Aksa Enerji'nin üretimde yaşadığı açığı spot piyasadan elektrik ticareti ile kapattığına değinildi.

DÜŞÜK TALEP SATIŞLARI YÜZDE 7 AZALTTI

Elektrik talebinin düşük seyretmesinin şirketin toplam satış hacmini yüzde 7 aşağı çektiğine işaret edilen Oyak Yatırım Raporu'nda, Aksa Enerji'nin 2014 Görünümü şöyle ifade edildi:

"2014 yılında serbest tüketici limitinin yüzde 50’lik beklentinin aksine yüzde 10 oranında düşürülmüş olması Aksa Enerji’nin müşteri tabanını genişletme hedefinde gecikme yaşamasına sebep olabilir. Bunun yanı sıra, milli gelirdeki düşük büyüme beklentileri 2014 yılı elektrik talebindeki büyümenin de sınırlı kalacağı endişesini beraberinde getirmektedir. Diğer taraftan barajlardaki doluluk oranlarının son 10 yılın en düşük seviyeye gelmiş olması hidro üretiminde düşeşe ve dolayısıyla spot piyasa fiyatlarının yükselmesine sebep olacaktır. Bu durum AKSEN için olumludur. Ayrıca, yetkililerin bu yıl için aşırı yaz olacağı beklentisi soğutma amaçlı elektrik kullanımında artış olacağını haber vermektedir. Sonuç olarak, 2014 yılı elektrik piyasasında durağan talep ve hafif yükselen fiyat trendi öngörüyoruz. Aksa Enerji FAVÖK’ünün yıllık bazda yüzde 6 artarak 330 milyon liraya ulaşmasını beklemekteyiz."

TEMEL RİSK FİYAT BELİRSİZLİĞİ

Oyak Yatırım analistleri, Aksa Enerji için geleceğe dönük riskleri ise şöyle özetledi:

"Şirket değerlememizdeki temel risk, elektrik ve doğalgaz fiyatlarındaki fiyat artışının zaman ve miktarındaki belirsizliktir. Zamların bizim öngörümüz olan Ekim’den önce, Nisan ayında yapılması halinde hedef fiyatımız yüzde 15 civarında düşüş gösterebilir. AKSEN için "Endeksin Üzerinde Getiri” tavsiyemizi koruyoruz. Yeni hedef fiyatımız 4.12 TL’dir ve değerlememiz yüzde 79’luk yükseliş potansiyeline işaret etmektedir."

Önceki ve Sonraki Haberler