1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. Ankara Ayaş’a 145 MW’lik çöp gazı santrali

Ankara Ayaş’a 145 MW’lik çöp gazı santrali

Ankara’nın Ayaş İlçesi’nde mekanik ve organik atıklardan elektrik üretmek üzere 145 MW’lik bir tesis kurulacak. 

Ankara Ayaş’a 145 MW’lik çöp gazı santrali

Enerji Günlüğü - Ankara’nın Ayaş İlçesi’nde mekanik ve organik atıklardan elektrik üretmek üzere 145 MW’lik bir tesis kurulacak. 

ITC-KA Enerji Üretim Sanayi Anonim Şirketi, Ankara’nın Ayaş İlçesi Gökler Mahallesi Serpmeleri Çadırtepe Katı Atık AlanıInda çöpten enerji üretmek üzere bir proje geliştirdi. Proje, Mekanik Ayırma Tesisi, Anaerobik Fermantasyon Tesisi, Kompost Tesisi, Atıktan Türetilmiş Yakıt Üretim Tesisi, Gazlaştırma/Yakma Tesisi, Metan Gazı, Sentez Gazı ve Biyogazdan Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi’nden oluşuyor. 

ÇED RAPORU HAZIRLANDI 

Söz konusu yatırım için Duru Çevre Teknolojileri ve Laboratuvar Hizmetleri Mühendislik Müşavirlik İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi tarafından bir ÇED Raporu hazırlandı. Raporun hazırlanmasında iki uzman biyolog ile iki çevre, bir makine, bir elektrik, bir jeoloji, bir kimya, bir orman mühendisi olmak üzere toplam 9 kişilik ekip görev aldı. 

ATIK GERİ KAZANMA

Söz konusu proje kapsamındaki gazlaştırma/yakma tesisi günlük 2250 tonluk kapasiteye sahip olacak. Mekanik ayırma tesisi ise günlük 4500 ton kapasiteli olarak planlanıyor. Anaerobik fermantasyon ve kompost tesisi ise günlük 4500 ton kapasiteli olacak. Bu tesisler sayede geri kazanımı mümkün olan atıklar  ayrıştırılarak ekonomiye geri kazandırılacak ve kompost ürün elde edilecek. 

170 MİLYON DOLARLIK YATIRIM

Tesislerde üretilecek biyogaz, sentez gazı ve depo gazı ise elektrik üretiminde kullanılacak. ITC-KA Enerji’nin 604 dönümlük bir arazi üzerine kuracağı söz konusu tesis 145 MW’lik elektrik üretim kapasitesine sahip olacak. Kompleksin toplam yatırım tutarı 170 milyon dolar olarak hesaplanıyor. 

ÇÖP SAHASININ KULLANIM ÖMRÜ UZAYACAK

Proje kapsamında gerçekleştirilecek geri dönüşüm/geri kazanım ve bertaraf faaliyetleri sayesinde Ankara Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde toplanacak katı atıklardan kompost ürün ve elektrik enerjisi elde edilecek ve düzenli depolanacak atık miktarı da azaltılacak. Bu sayede hem gelir elde edilecek hem de atık bertarafına ilişkin iş gücü ve maliyetlerden tasarruf edilecek. Ayrıca düzenli depolama maksadıyla kullanılan mevcut Çadırtepe Katı Atık Alanı’ nın ekonomik ömrü de uzatılmış olacak. 

Mehmet KARA

Önceki ve Sonraki Haberler