1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. Ankara Mamak’ta atık lastikler elektriğe çevrilecek

Ankara Mamak’ta atık lastikler elektriğe çevrilecek

Emrebay Temiz Enerji, Ankara’nın Mamak ilçesinde kuracağı tesiste günde 30 ton ömrünü tamamlamış lastiği piroliz işleminden geçirerek 3.002 kWh elektrik üretecek.

Ankara Mamak’ta atık lastikler elektriğe çevrilecek

Enerji Günlüğü - Emrebay Temiz Enerji, Ankara’nın Mamak ilçesinde kuracağı tesiste günde 30 ton ömrünü tamamlamış lastiği piroliz işleminden geçirerek 3.002 kWh elektrik üretecek.

Emrebay Temiz Enerji Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından Ankara İli, Mamak İlçesi, Lalahan Mahallesi’nde “Atık Geri Kazanım ve Elektrik Üretim Tesisi Projesi’nin yapılması planlanıyor. 

9 milyon lira bedelli proje kapsamında, ömrünü tamamlamış lastikler piroliz yöntemi ile maddesel olarak ayrıştırılarak, karbon siyahı (Carbon Black), piroliz yağı, çelik tel ve elektrik enerjisi üretilecek. Tesiste günde 30 ton hammaddenin piroliz reaksiyonu sonucu üretilen 13.500 kg yağ ile 3.002 kWh elektrik enerjisi üretilebilecek.

TESİSİN GERİ DÖNÜŞÜM SÜRECİ

Tesiste ilk etapta kamu kurum ve kuruluşlarından, özel sektörden ve LASDER’ den temin edilen atık lastik bünyesinde bulunan çelik tel ayrılacak. Çelik teli ayrılmış vaziyetteki lastik sürekli sistemle çalışacak olan geri dönüşüm ünitesine gönderilecek. Burada ömrünü tamamlamış lastik bant konveyör vasıtasıyla parçalama ünitesine iletilecek. Daha sonrasında parçalanmış lastik 30 ton/gün kapasiteli dizayn edilecek piroliz reaktörüne beslenecek. Tesiste piroliz reaksiyonu sürekli bir şekilde devam edecek. Piroliz reaksiyonu sonucu reaktör çıkışından, karbon siyahı ve piroliz gazı alınacak. Piroliz işlemi sonucu piroliz gazı, yoğunlaştırma ünitesine iletilecek ve burada yoğunlaştırılarak piroliz yağına dönüştürülecek. Yoğunlaştırma ünitesinde yoğuşturulamayan piroliz gazları ise tesis bünyesinde tekrardan tüketilecek. Bu sayede tesis kendi enerjisini üretmiş olacak ve dış ortama yoğuşturalamayan gaz salınması söz konusu olmayacak. Üretilen piroliz yağı geçici piroliz yağı depolama tanklarına alınacak ve ihtiyaç olması halinde zenginleştirme yapılarak jeneratörler vasıtasıyla elektrik enerjisine çevrilecek. Tesiste üretilecek piroliz yağından 3 MW elektrik enerjisi üretimi gerçekleştirilecek.

Her yıl Türkiye'de yaklaşık olarak 180-200.000 ton civarında (ÖTL) ömrünü tamamlamış lastik oluştuğu hesaplanıyor. 

Enerji Günlüğü 

 

Önceki ve Sonraki Haberler