1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. JEOTERMAL

  4. Ankara’da sera ısıtması için jeotermal kaynak aranacak

Ankara’da sera ısıtması için jeotermal kaynak aranacak

Özütaş İnşaat, Ankara’da seracılık için jeotermal kaynak arayacak. Şirket bunun için 5 adet sondaj kuyusu açacak.

Ankara’da sera ısıtması için jeotermal kaynak aranacak

Enerji Günlüğü - Ankara’nın Polatlı ilçesinde sera ısıtması için beş adet sondaj kuyusu açılarak jeotermal kaynak aranacak.

Özütaş İnşaat Taahhüt Maden Enerji Tarım Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş tarafından, Ankara İli, Polatlı İlçesinde 2021/138 ruhsat numaralı alanda Jeotermal Kaynak Arama Faaliyeti planlanıyor. Projenin değeri 9,5 milyon TL olarak hesaplanıyor.

Proje kapsamında dört adet üretim, bir adet reenjeksiyon sondajı planlanıyor. Kuyularda derinlikler 550±100 ile 1000±100 metre arasında öngörülüyor. Sondaj çalışmaları sonunda kullanılabilir niteliklerde Jeotermal akışkan bulması durumunda planlamış oldukları sera ısıtılması amaçlı kullanılacak. Jeotermal akışkan ile sera için ekonomik ısı enerjisin temini yanısıra küresel kirliliğin temel sorunu olan ve sera etkisi oluşturan fosil yakıt kaynaklı CO2 emisyonunun azalmasına katkıda bulunulacak. 

Yapılacak sondajlar ile kuyularda verim alınamaması, akışkana ulaşılamaması durumunda, ruhsat sahası içerisinde, jeolojik-jeofizik çalışmaların yapıldığı sahada yeni lokasyonlar belirlenerek, yeni kuyu/kuyular açılacak.

Seralarda üretim maliyetinin yaklaşık % 40 ısıtma gideri oluşturuyor. Modern seralar ağırlıklı olarak jeotermal kaynakların olduğu bölgelerde yoğunlaşıyor.

Enerji Günlüğü