1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Anlaşma gücünü aşmak Ekim’e kadar güç aşımı sayılmayacak

Anlaşma gücünü aşmak Ekim’e kadar güç aşımı sayılmayacak

Elektrik üreticileri veriş yönlü anlaşma gücünü aşmak için başvuru yapabilecekler. 

Anlaşma gücünü aşmak Ekim’e kadar güç aşımı sayılmayacak

Enerji Günlüğü - Elektrik üreticileri veriş yönlü anlaşma gücünü aşmak için başvuru yapabilecekler. 

30 Eylül 2022 tarihine kadar; elektrik üretim lisansı sahibi tüzel kişilerin veriş yönlü anlaşma güçlerinin üzerinde sisteme verecekleri elektrik enerjisi, güç aşımı olarak değerlendirilmeyecek. 

Bunun için tesis sahibi tüzel kişinin güç artışı miktarını içerecek şekilde TEİAŞ veya ilgili dağıtım şirketine başvuru yapması gerekecek. Başvuruya konu olacak güç aşımı, iletim sistemine bağlı üretim tesisleri için başvuru tarihinden sonraki 5. iş gününden; dağıtım sistemine bağlı üretim tesisleri içinse 10. iş gününden sonra geçerli kabul edilecek. 

TEKNİK GEREKÇEYLE GÜÇ AŞIMI KISITLANABİLECEK
Ayrıca teknik koşullar veya sistem işletme güvenliğinin zorunlu kıldığı hallerde TEİAŞ veya ilgili dağıtım şirketi, üretim tesisinin başvurusunda yer alan güç artış miktarını veya süresini kısmen ya da tamamen kısıtlayabilecek. 

Bu durumda başvuruyu yapan tüzel kişiliğe kısıtlamadan bir gün önce sözlü olarak; sözlü bildirimden de en geç 5 gün sonra da yazılı olarak bilgi verilecek. İlgili tüzel kişi, yazılı bildirim tarihinden itibaren 30 gün içinde kısıtlama kararına karşı EPDK’ya itirazda bulunabilecek. 

Başvuruya konu üretim tesislerinin sabit iletim bedelleri veya sabit dağıtım sistem kullanım bedelleri ise anlaşma gücü değerleri üzerinden hesaplanacak. 

LİSANSSIZLAR KAPSAM DIŞI
Veriş yönündeki anlaşma gücünün üzerinde siteme elektrik veren tesislerin yeni karar kapsamındaki güç artışları, ilgili üretim tesislerinin emre amade kapasitesinde dikkate alınacak. Üretim tesisleri yeni karar kapsamında belirlenen güç değerini aşması durumunda açış miktarı güç aşımı olarak değerlendirilecek. 

Lisanssız elektrik üretim tesisleri bu kararın kapsamı dışında tutuldu. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler