1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Antakya’da nargile kömürü üretilecek

Antakya’da nargile kömürü üretilecek

Hatay’da tarım ve orman atıklarından nargile kömürü üretilecek. Kurulacak tesiste karbonlaştırma ile günde 30 ton üretim yapılacak.

Antakya’da nargile kömürü üretilecek

Enerji Günlüğü - Hatay’ın Antakya ilçesinde kurulacak tesiste, fındık kabuğu, fıstık kabuğu ve kayısı çekirdeğinden günde 30 ton nargile kömürü üretilecek.

Hatay İli, Antakya İlçesinde toplam yaklaşık 2 bin 103 metrekarelik alanda Mehmet Cüzdanoğlu tarafından Nargile Kömürü Üretim Tesisi kurulması planlanıyor. Proje kapsamında tesiste 30 ton/gün kapasite ile nargile kömürü üretimi yapılacak. Proje kapsamında tesiste 1 adet baca bulunacak. Tesisin kurulum maliyeti, mevcut kurulu yapılar kullanılacağı için 1 milyon TL olarak hesaplanıyor.

NARGİLE KÖMÜRÜNÜN ÜRETİMİ

Tesiste nargile kömürü üretimi yapılacak. Proje kapsamında tesiste 3 adet karbonlaştırma fırını bulunacak. Tesise getirilen tarımsal ve ormansal ürün atıkları (fındık kabuğu, fıstık kabuğu ve kayısı çekirdeği) karbonlaştırma fırınında yaklaşık 500-600 oC arasında yakılarak karbon elde edilecek. Elde edilen karbon öğütülerek mısır nişastası ve su ile hamur kıvamına getirilerek istenilen boyutlarda küp şeklinde kesilecek. Ardından kurutma işlemlerine tabi tutulacak. Üretilen nargile kömürü paketlenerek satışa hazır hale getirilecek.

Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler