1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Antalya OSB’de elektrik tüketimi rekor kırdı

Antalya OSB’de elektrik tüketimi rekor kırdı

Antalya Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren işletmeler 2020 yılında Covid-19 salgınına rağmen tüm zamanların elektrik tüketim rekorunu kırdı.

Antalya OSB’de elektrik tüketimi rekor kırdı

Enerji Günlüğü - Antalya Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren işletmeler 2020 yılında Covid-19 salgınına rağmen tüm zamanların elektrik tüketim rekorunu kırdı.

Antalya OSB Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Bölge’de faaliyet gösteren şirketler 2020 yılında toplam 486 milyon kilovatsaat (kWh) elektrik tüketti. Bir önceki yıla göre yüzde 15’lik bir artışa karşılık gelen bu miktar, tüm zamanların rekor tüketimi anlamına da geliyor.

SALGININ İLK DÖNEMİNDE KAYIP

Antalya OSB Başkanı Ali Bahar’ın verdiği bilgilere göre bölgedeki işletmeler, Türkiye’deki ilk pozitif Covid 19 vakasının tespit edildiği 2020 yılı mart ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 18 daha fazla elektrik tüketmişti. Ancak izleyen dönemde salgın nedeniyle başlayan kısıtlamalar elektrik tüketiminde, dolayısıyla da üretimde düşüşlere yol açmıştı. Antalya OSB’de Nisan 2020’de Nisan 2019 ile aynı miktarda elektrik tüketildi. Mayıs 2020’deki elektrik tüketimi ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 19, ilk Covid 19 vak’asının açıklandığı Mart 2020’ye göre yüzde 24 oranında gerilemişti.

YENİ NORMAL İLE ÜRETİM HIZ KAZANDI

Ancak Covid 19’la mücadele kapsamındaki kısıtlamalar kaldırılıp sosyal hayat normale dönmeye başladıktan sonra Antalya OSB’de de üretim, dolasıyla elektrik tüketimi yeniden artışa geçti. Haziran 2020 dönemi elektrik tüketimi Haziran 2019’un yüzde 23 üzerinde gerçekleşti. Antalya OSB’de Temmuz ayı elektrik tüketimi yüzde 8, Ağustos ayı tüketimi ise yüzde 28 oranında arttı. Eylül ayı ise yüzde 44 ile 2020 yılındaki en yüksek elektrik tüketim artışının yaşandığı ay oldu. Ekim ayı 2020 yılında en fazla aylık elektrik tüketimi gerçekleşen ay oldu.

BAŞKAN’DAN TEŞEKKÜR

Antalya OSB Başkanı Ali Bahar salgın nedeniyle turizmde büyük kayıplar yaşayan Antalya ekonomisinin tarım ve sanayi sektörlerinin devreye girmesiyle ülkeye pozitif katkı sağladığını söyledi. Bahar “Salgın gibi insanın hem kendi hem de sevdiklerinin canı ve sağlığıyla sınandığı olağanüstü bir dönemde, tüm zorluklara rağmen üreterek, ekonominin çarklarının dönmesini sağlayan tüm sanayicilerimize, bu zorlu dönemde, her zamankinden daha büyük bir özveri ile çalışan, alın teri döken tüm emekçi kardeşlerime, tüm çalışanlarımıza yürekten teşekkür ediyorum” dedi.

KAYIP YAŞAYAN FİRMALAR DA VAR

Elektrik tüketimindeki yüzde 15’lik artışın ortalama bir değer olduğuna dikkat çeken Antalya OSB Başkanı Ali Bahar, “Bu değeri doğru okumalıyız. Evet, ortalamada yüzde 15 oranında bir artış söz konusu ancak bu tüm firmalarımızın üretiminin yüzde 15 oranında arttığı anlamına gelmiyor. Pandemi nedeniyle turizm ve ev dışı tüketim sektörü gibi pandemiden direk etkilenen sektörlere üretim yapan firmalarımız kayıplar yaşadı. Ancak gıda, kimya, tarım, ahşap ve plastik gibi sektörlerde artış yaşandı” şeklinde konuştu.

2021 TELAFİ YILI

2021 yılının 2020’den çok daha iyi olacağını, 2020 yılının erteleme 2021 yılının ise telafi yılı olduğunu aktaran Bahar, “Şimdi kolları sıvama zamanı. 2021 yılına itinayla bakılması gerekiyor. 2021’de hataya hiç yer yok. Ekonomiye büyüteçle bakmamız gereken bir yıla girdik. Vakit kaybetmeden turizm, tarım, sanayi ve ticaret planlamalarının yapılması gerekiyor. Bütün sorunlar 2021’e ertelendi ama 2022’ye ertelemek gibi bir lüksümüz yok. Gerekli önlemleri alma konusunda 2020’deki başarıyı devam ettirebilirsek 2021 büyük umut vadediyor. Esnafın durumunu iyi değerlendirip ayakta kalmaları, kayıplarının telafisi için elimizden geleni yapmamız gereken bir yıl olacak. Ayrıca enflasyonla mücadele için devlet tarafından piyasada artan fiyatlara yönelik bir müdahale yapılacaksa, bunun hammadde aşamasında yapılması gerektiğine özellikle dikkat çekmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

Önceki ve Sonraki Haberler