1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. Antalya’nın atıksu arıtma çamurlarından elektrik üretilecek

Antalya’nın atıksu arıtma çamurlarından elektrik üretilecek

Antalya Su ve Atıksu İdaresi (ASAT) Genel Müdürlüğü’ne ait Atıksu Arıtma Tesisleri’nden çıkacak çamurlar yakılarak elektrik üretilecek.

Antalya’nın atıksu arıtma çamurlarından elektrik üretilecek

Enerji Günlüğü - Antalya Su ve Atıksu İdaresi (ASAT) Genel Müdürlüğü’ne ait Atıksu Arıtma Tesisleri’nden çıkacak çamurlar yakılarak elektrik üretilecek.

Antalya ili, Konyaaltı ilçesi, Hurma Mahallesi, 12131 ada ve 7 nolu parselde, Antalya Büyükşehir Belediyesi Antalya Su ve Atıksu İdaresi (ASAT) Genel Müdürlüğü’ne ait Atıksu Arıtma Tesisleri’nden çıkacak çamuru kurutmak, yakmak ve yakma sonucu çıkacak buharı ısı enerjisi geri kazanımına çevirmek için akışkan yataklı yakma ve enerji geri kazanım sistemleri tesisi kurulacak.

TESİS İÇİN 208 MİLYON LİRA YATIRIM YAPILACAK

208 milyon lirayı aşan bir yatırımla kurulacak olan Hurma Arıtma Çamuru Yakma ve Enerji Geri Kazanım Tesisi‟ne günde Asat Genel Müdürlüğü‟ne ait 30 adet arıtma tesisinden gelen %17-20 kuru madde içeriğine sahip 

500 ton atık çamur gelecek. Atık çamur ön kurutmalı yakma tesisinde %40-45‟e kadar kurutularak yakılacak. Bu sayede tesiste 5,0 MWH (5000 kWh) elektrik enerjisi üretilecek. Üretilen elektriğin 1,5 MWH (1.500 kWH) kadarı yakma tesisinde geri kullanılacak. 

Sahada bulunan Hurma Atıksu Arıtma Tesisi’nin elektrik tüketimi miktarı yaklaşık 3,5 MWh (3.500 kwh (kilovatsaat)) olup, Yakma Tesisinde üretilen elektrik ile Hurma Atıksu Arıtma Tesisi’nin elektrik ihtiyacının da karşılanabileceği öngörülüyor. 

Atıksu arıtımında, fiziksel ve kimyasal arıtma süreçlerinde atıksu içinden yüzdürülerek veya çökeltilerek uzaklaştırılan maddeler ile biyolojik arıtma sonucunda çözünmüş haldeki maddelerin mikroorganizma bünyesine geçirilmesiyle, mikroorganizmaların sistemden yüzdürülerek/çökeltilerek alınması sonucu ortaya çıkan, %95-99,5 oranında su içeren akışkan özellikteki atıklara arıtma çamuru deniliyor.

Enerji Günlüğü 

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler