1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Ar-Ge çalışmaları verimliliğe odaklanmalı

Ar-Ge çalışmaları verimliliğe odaklanmalı

Kristal Endüstri Fabrika Müdürü Abdi Kilit, verimliliğe odaklanan Ar-Ge çalışmaları sayesinde %40 tasarruflu bozdolabı modeli geliştirildiğini söyledi. 

Ar-Ge çalışmaları verimliliğe odaklanmalı

Enerji Günlüğü - Kristal Endüstri Fabrika Müdürü Abdi Kilit, verimliliğe odaklanan Ar-Ge çalışmaları sayesinde %40 tasarruflu bozdolabı modeli geliştirildiğini söyledi. 

Verimlilik sadece kurulu tesislerde optimum uygulamalar geliştirmek demek değil. Ar-Ge çalışmalarında öncelikli ilke haline getirildiğinde verimlilik yeni geliştirilen teknolojiye de çok olumlu yansımalar yapıyor. Kristal Endüstri Fabrika Müdürü Abdi Kilit, Antalya Enerex Enerji Verimliliği ve Dönüşümü Fuarı dolayısıyla düzenlenen ve konuşmacı olarak katıldığı Enerex Antalya OSB Oturumu’nda Ar-Ge çalışmalarında verimlilik odaklı yaklaşım sayesinde yeni buzdolabı modellerinde %40 enerji tasarrufu sağladıklarını söyledi. 

Abdi Kilit, firma olarak enerji verimliliği konusunda elde ettikleri sonuçları özetlerken şunları kaydetti, “Konveksiyonel fırınlarda, yeni tasarlanan dijital kart sayesinde, PID kontrolü ile rezistansları sırayla devreye aldık ve enerji tasarrufu yapıldı. Conta ve izolasyonda iyileştirmeye gittik ve ısı kaybını en aza indirgedik. Toplamda %12 enerji tasarrufu sağlandı. Taş tabanlı pastane fırınlarının, dijital kart yazılımlarında, revizyona gittik ve çalışma sistemlerini iyileştirdik. Enerji tüketimini azaldı ve daha verimli çalışır hale getirildi. %16 oranında da enerji tasarrufu sağlandı. AR-GE Merkezimizde, TÜBİTAK destekli Ar-Ge projeleri geliştirildi. Bu çalışmalar sonunda, Endüstriyel buzdolaplarında Türkiye’de ilk defa A enerji sınıfı ürünler üretildi. İnverter kompresör kullanarak %16, enerji tasarruflu fan yardımıyla %5, çok odacıklı conta ile %4, yapılan aerojel yalıtım ile %15 enerji tüketimi sağlandı. Standart yatay buzdolaplarına oranla, %40 enerji tasarrufu elde edildi. Ayrıca fabrikalara kurulan GES uygulaması ile 320,2 ton CO2 salınımına (144 ağaç/121 gün) engel olundu. Parasal değer olarak ifade dersek; 28 Ekim 2019 ile 26 Şubat 2020 tarihleri arasında üretilen elektriğin bedeli 42.670 dolardan 50.000 TL’ye düştü”. 

Önceki ve Sonraki Haberler