1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Araç klimalarına küresel ısınma ayarı

Araç klimalarına küresel ısınma ayarı

Enerji Günlüğü - Yeni otomobillere, florlu sera gazı içeren 2012 sonrası tip onayı alan araçlara, belirli miktarın üzerinde gaz salımı yapan...

Araç klimalarına küresel ısınma ayarı

Enerji Günlüğü - Yeni otomobillere, florlu sera gazı içeren 2012 sonrası tip onayı alan araçlara, belirli miktarın üzerinde gaz salımı yapan florlu sera gazı içeren iklimlendirme sistemleri takılamayacak.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, motorlu araçlarda iklimlendirme sistemlerinden çıkan emisyonlarla ilgili tip onayı yönetmeliğinde değişiklik yaptı. 2009 tarihli yönetmeliğin 7 nci maddesinin birinci ve ikinci fıkralarında yapılan değişiklik, bugün resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi.

2012 SONRASI TİP ONAYI ALMIŞ ARAÇLARLA SINIRLI

2012 sonrası tip onayı alan araçlara, belirli miktarın üzerinde gaz salımı yapan florlu sera gazı içeren iklimlendirme sistemleri takılamayacak. Yönetmeliğin yeni haline göre, 31/12/2012 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, bu tarihten sonra ilk defa tip onayı almış olan araçlara, 150’nin üzerinde küresel ısıtma potansiyeline sahip florlu sera gazı içerecek şekilde tasarlanmış iklimlendirme sistemleri takılamayacak. 1/1/2017 tarihinden itibaren bu iklimlendirme sistemleri herhangi bir araca sonradan takılamayacak.

31/12/2012 tarihinden sonra ilk defa tip onayı almış olan araçlara takılan iklimlendirme sistemlerine 150’ninüzerinde küresel ısıtma potansiyeline sahip florlu sera gazı konulamayacak. 1/1/2017 tarihinden itibaren ise, bu tarihten önce araçlara takılmış olan bu gazların bulunduğu iklimlendirme sistemlerinin bu gazlarla yeniden dolumu hariç olmak üzere, tüm araçlardaki iklimlendirme sistemlerine 150’nin üzerinde küresel ısıtma potansiyeline sahip florlu sera gazı konulamayacak.

Önceki ve Sonraki Haberler