1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Aralık`ta akaryakıttan alınan vergi arttı

Aralık`ta akaryakıttan alınan vergi arttı

Enerji Günlüğü - Aralık ayında uluslararası piyasadaki fiyatlara bağlı olarak düşen benzin fiyatlarında verginin payı bir önceki aya göre yüzde 3.74...

Aralık`ta akaryakıttan alınan vergi arttı

Enerji Günlüğü - Aralık ayında uluslararası piyasadaki fiyatlara bağlı olarak düşen benzin fiyatlarında verginin payı bir önceki aya göre yüzde 3.74 arttı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)’nın resmi sitesinde yayımlanan Kasım ayı Petrol Piyasası Fiyatlandırma raporuna göre, 2014 Aralık ayında benzin ve motorinden alınan vergi arttı. 95 Oktan ve Kurşunsuz Benzinden Aralık ayında yüzde 65,74 vergi alındı. Kasım ayındabenzinden alınan vergi payı yüzde 62 idi.

Rapora göre, Kasım ayında motorinden alınan vergi payı yüzde 54 iken, Aralıkta bu oran %56,94'e yükseldi. Böylece nihai fiyatı4,32 lira olan 95 Oktan kurşunsuz benzinin 2.84 lirası vergiye giderken, nihai litre fiyatı 3.83 lira olan motorinin de 2.18 lirası vergiye gitti.

BENZİN VE MOTORİN FİYATLARI

Yayımlanan rapora göre, benzin ve motorin fiyatları Aralık ayında uluslararası piyasadaki fiyatlara bağlı olarak azalış göstererek, vergisiz bayi satış fiyatı ortalaması ay boyunca K. Benzin 95 Oktan için1,49 TL/lt motorin için ise 1,65 TL/lt olarak gerçekleşti.

95 Oktan ve Kurşunsuz Benzinin nihai fiyatı 4,32 lira olurken vergi dışında bu fiyatın yüzde 23.29'u ürün maliyeti ve yüzde 10.97'si depiyasada faaliyet gösteren şirketlerin brüt kar marjı oldu.

Motorinin nihai litre fiyatı ise 3.83 lira olurken vergi dışında bu fiyatın yüzde 30,11'i ürün maliyeti ve yüzde 12.95'i depiyasada faaliyet gösteren şirketlerin brüt kar marjı oldu.

FİYATLAR AB ORTALAMASININ ÜZERİNDE

Ayrıca, ülkemizdeki vergisiz Kurşunsuz Benzin 95 Oktan ve Motorin fiyatları da AB ortalamasının üstünde seyrediyor.

Türkiye, AB ülkelerinde uygulanan toplam vergi miktarında İngiltere, İtalya ve İsveç'in ardından dördüncü en fazla vergi alan ülke konumunda. Kasım ayında Türkiye'den daha fazla vergi alan Slovenya ve İrlanda Aralık ayında alınan vergi miktarında Türkiye'nin gerisinde kaldı.

Sabiha KÖTEK

Önceki ve Sonraki Haberler