1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Aramco’nun petrol boru hatları ağına ABDli ortak  

Aramco’nun petrol boru hatları ağına ABDli ortak  

Aramco, dünyanın en önemli altyapı varlılarından biri olan ham petrol boru hattı ağını 25 yıl süre kullanma hakkına sahip şirketinin yüzde 49’unu ABD merkezli EIG Global Energy Partners’a sattı.

Aramco’nun petrol boru hatları ağına ABDli ortak  

Enerji Günlüğü - Aramco, dünyanın en önemli altyapı varlılarından biri olan ham petrol boru hattı ağını 25 yıl süre kullanma hakkına sahip şirketinin yüzde 49’unu ABD merkezli EIG Global Energy Partners’a sattı.

Suudi Arabistan kamu petrol şirketi Saudi Aramco, küresel enerji sektöründeki en büyük altyapı anlaşmalarından birini imzaladı. Şirket, stabilize ham petrol boru hattı ağı aracılığıyla taşınan petrol için 25 yıllık tarife ödemeleri hakkı olan toplam 25.3 milyar dolar değerindeki Aramco Oil Pipelines şirketinin % 49 hissesini sattığını açıkladı. Açıklamada, şirketin varlık tabanının potansiyelini ortaya çıkarma ve hissedarları için değeri en üst düzeye çıkarma stratejisi kapsamında Washington merkezli EIG Global Energy Partners’a yapılan satışın değerinin 12.4 milyar dolar olduğu kaydedildi. 

Yakın zamanda kurulan Aramco Oil Pipelines Company, Aramco’nun stabilize edilmiş ham petrol boru hatları ağındaki kullanım haklarını 25 yıllık bir süre için kiralayacak. Buna karşılık, Aramco Oil Pipelines Company, minimum hacim taahhütleriyle desteklenen, ağ üzerinden akan stabilize ham petrol için Aramco tarafından ödenecek bir tarife alacak.

Bir süredir varlıklarını satarak devlete nakit üretmeye çalışan Aramco, şirkette yüzde 51 çoğunluk hissesine sahip olacak ve EIG liderliğindeki konsorsiyum yüzde 49 hisseye sahip olacak. Aramco, stabilize ham petrol boru hattı ağının tam mülkiyetini ve operasyonel kontrolünü elinde tutacağını ve işlemin Aramco'nun gerçek ham petrol üretim hacimlerine herhangi bir kısıtlama getirmeyeceğini açıkladı. 

YENİ YATIRIM FIRSATLARINDAN YARARLANILIYOR

Saudi Aramco Başkanı Amin H. Nasser konuyla ilgili yaptığı açıklamada, yapılan bu tarihi anlaşmanın Suudi Arabistan’ın özel sektörde yatırımları arttırmak ve yabancı sermayeyi ülkeye çekmek için başlattığı ortaklık girişimiyle stratejik olarak uyumlu olduğunu belirterek anlaşmayla yatırım konusunda yeni fırsatlardan yararlanarak iş portföyünü iyileştirmeyle değişiklik meydana getirdiğini söyledi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler