1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Arap dünyası elektrikte Türkiye ile entegre olacak

Arap dünyası elektrikte Türkiye ile entegre olacak

Enerji Günlüğü - Basra Körfezi çevresindeki Arap ülkeleri, elektrik şebekelerini Türkiye'ye entegre etmeyi, bu sayede ileride Avrupa ile elektrik ticareti...

Arap dünyası elektrikte Türkiye ile entegre olacak

Enerji Günlüğü - Basra Körfezi çevresindeki Arap ülkeleri, elektrik şebekelerini Türkiye'ye entegre etmeyi, bu sayede ileride Avrupa ile elektrik ticareti yapmayı hedefliyor.

Körfez İşbirliği Konseyi Dağıtım Şebekeleri Bağlantı Kurumu (GCCIA) Başkanı Ahmed Al-İbrahim, hafta sonu düzenlediği basın toplantısında, üye ülkelerde elektrik tüketiminin her yıl yüzde 6-10 arasında artış gösterdiğini söyledi. Bu büyüme göz önüne alındığında beş yıl içinde bölge ülkelerinin elektrik dağıtım ağını genişletmesi gerekeceğini vurgulayan Al-İbrahim, kapasite rakamı vermemekle birlikte, bunun yatırım maliyetinin maliyetinin yaklaşık 425 milyon dolara ulaşabileceğini belirtti.

Üye ülkeler arasında kurulacak daha gelişmiş bir enterkonneksiyon sayesinde bölgede bir enerji ticareti piyasası oluşturulabileceğini düşünen Al İbrahim, uzun vadede Avrupa ülkeleri ile bağlantı sağlanabileceğini de kaydetti

Suudi Arabistan enerji bakan yardımcısı Saleh Al-Awaji ise bölgede oluşturulacak sistemin, Avrupa dağıtım şebekesine de bağlanabileceğini söyledi. Avrupa bağlantısının Türkiye üzerinden kurulabileceğini anlatan Al-Awaji, Körfez çevresindeki bölgesel şebekenin Türkiye'ye bağlanması için Ankara ile müzakerelere başlandığı bilgisini de paylaştı. Başlangıçta 5 bin MW'lik kapasiteye sahip bir iletim hattı kurulabileceğini ifade eden Al-Awaji, gelecekte bu kapasitenin iki katına yükseltilebileceğini anlattı.

Önceki ve Sonraki Haberler