1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Aratay: Akaryakıt bayileri çok seçici

Aratay: Akaryakıt bayileri çok seçici

Enerji Günlüğü - İpragaz Genel Müdür Yardımcısı Eyüp Aratay, akaryakıt bayilerinin, ana dağıtıcılarla sözleşme yenilerken eskisine göre çok daha...

Aratay: Akaryakıt bayileri çok seçici

Enerji Günlüğü - İpragaz Genel Müdür Yardımcısı Eyüp Aratay, akaryakıt bayilerinin, ana dağıtıcılarla sözleşme yenilerken eskisine göre çok daha seçici davrandığını söyledi.

Eyüp Aratay, Enerji Günlüğü'nün sektöre ve İpragaz'ın markası GO Yakıt'ın faaliyetleri ve sektöre ilişkin sorularını cevapladı. GO Yakıt'ın lisanslı bayi sayısının giderek arttığını belirten Aratay "61 lisanslı istasyona ulaştık. Yeni anlaşma yaptıklarımızla birlikte 80'i bulduk. Hedefimiz bu yıl 100'ü geçmek" dedi.

GÖRÜŞMELER TEMMUZ'DA HIZLANIR

İntifa sözleşme yenileme tarihi yaklaşan binlerce istasyonla ana dağıtıcılar arasındaki görüşmelerin nasıl ilerlediği sorusu üzerine, "Tavan fiyat hem istasyon hem bayi tarafında işleri durdurdu" diyen Aratay şunları ekledi:

"Ama Eylül ayına az bir zaman kaldı. İstasyonların ya mevcut dağıtıcıyla devam ya da yeni şirket tercihini düşünmeye başlaması lazım. Sanıyorum bu günlerde milletvekilliği genel seçimleri çok ciddi gündem oluşturdu, herkes oraya kilitlendi. Haziran ortasında durumun netleşmesiyle durum biraz netleşecektir. Tabii ardından Ramazan başlayacak. Orada da biraz yavaşlar. Ama Temmuz sonu, Ağustos başı gibi sektör çok hareketli olacak."

GO'NUN ORTAK VİZYON HASSASİYETİ

Eyüp Aratay, GO Yakıt'ın intifa sözleşmelerinin yenilenmesi sürecinden nasıl bir sonuç elde edeceği yönündeki soru üzerine şunları söyledi:

"Bizim tarafta sıkıntı yok. Bizim istasyonların hepsi zaten yeni bayi. Bizimle ortak vizyona sahip bayilerle yürümek istiyouz. Hizmet ağırlıklı, müşteriye yakın, davranışları kişiliği ve ticari ahlakıyla iyi bir markayı temsil edecek bayilerle çalışıyoruz. Bizim faaliyetlerimiz saygı temeline oturuyor. Müşteriye, çalışana, bayiye, yani insana saygı esas. Çünkü bunlar çok önemli paydaşlar. Bu ortak vizyondaki insanlarla birlikte olup markayı daha iyi bir yere çıkarmalıyız. Yeni başladık ve vizyonumuzu ortaya koyduk. Buna uygun iş ortaklarıyla yürümemiz lazım."

İSTASYONCU SÜRDÜRÜLEBİLİR ORTAKLIK PEŞİNDE

Eyüp Aratay, sözleşme yenileme durumundaki istasyon sahiplerinin, pazarlık görüşmelerinde en çok hangi konulara hassasiyet gösterdiği sorusu üzerine şöyle dedi:

"Şu ana kadar benim gördüğüm şu: İstasyonlar, bayiler cephesinden baktığımızda, herkes daha sürdürülebilir ve sürdürülebilirliği olan iş ortaklığı peşinde. 80 dağıtım şirketinin bulunduğu sektörde dağıtıcı seçme noktasında heyecan vaadeden adaylar peşinde."

BAYİLER BUGÜN DAHA BİLİNÇLİ

Beş yıl önce piyasaya çok fazla yeni oyuncu girdiğini ve bunların çok yüksek vaatlerde bulunduğunu kaydeden Aratay "Ama aradan geçen zamanda bu vaatlerin bir çoğu yerine getirilemediği için bugün bayilerin ana dağıtıcılarda en çok sorguladıkları noktalar değişti. Ne kadar köklüsün, ne kadar zamandır enerji sektöründesin, ne vaadediyorsun, marka olarak farklılığın ne gibi sorulara cevap arıyorlar. Eskiden bunlar şimdiki ölçüde bilinçli sorulmayan sorulardı. Ama şimdi daha bilinçli ve seçici görüyorum bayileri" diye konuştu.

VERİM VE MALİYET ODAKLI YAKLAŞIM

İstasyon sahiplerinin hassasiyetini çok doğal bulduğunu ve bunu anlayışla karşıladığını ifade eden Aratay şöyle konuştu:

"Nedeni şu. Artık rekabetin geldiği nokta oldukça sıkı bir maliyet yönetimini gerektiriyor. Hem EPDK'nın tavan fiyatlarıyla oluşan yapı, hem de ürün kalitesinde getirdiği yüksek standartlar var. Bu konularda iddialı olabilmek için herkesin verimliliği ve maliyetleri iyi düşünmesi gerekiyor."

REKABET, FİYAT ODAKLI DEĞİL

GO'nun stratejisinde bayilerin varlığının en önemli yeri tuttuğunu ifade eden Eyüp Aratay, "Herkes işini en iyi şekilde yapmak için mücadelesini ortaya koyacak tüketici teveccühünü ortaya koyacak. Kimden memnunsa, malını ondan alacak. Rekabet artık sadece fiyat odaklı değil. Hizmet odaklı ve marka da burada önemli yer tutuyor" dedi.

Mehmet KARA

Önceki ve Sonraki Haberler