1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Aratay: Benzin arttı, LPG’ye dönüş hızlandı

Aratay: Benzin arttı, LPG’ye dönüş hızlandı

Enerji Günlüğü - İpragaz Genel Müdürü Eyüp Aratay, benzin fiyatı yükselince LPG’li araç sayısının arttığını, buna rağmen otogaz satışlarının...

Aratay: Benzin arttı, LPG’ye dönüş hızlandı

Enerji Günlüğü - İpragaz Genel Müdürü Eyüp Aratay, benzin fiyatı yükselince LPG’li araç sayısının arttığını, buna rağmen otogaz satışlarının yüzde 1 gerilediğini söyledi.

İpragaz Genel Müdürü Eyüp Aratay, bu unvanıyla ilk kez medya mensuplarıyla bir araya gelerek sektördeki gelişmeleri değerlendirdi. Otogaz LPG sektörünün son beş yılda ciddi oranda büyüdüğünü ifade eden Aratay şunları söyledi:

“2012 yılında LPG’li bir araç ayda ortalama 120 litre otogaz tüketerek 300 TL’lik fatura ödüyordu. Otogaz pazarı LPG’li araç sayısının 3.5 milyon olduğu 2012 yılından, araç sayısının 4.6 milyon adede çıktığı 2017’ye kadar 500 bin ton büyümüş. Yani daha fazla araç LPG kullanıyor, pazar da büyümüş. Ancak pompa fiyatları 2.4 TL’den 3.4 TL’ye gelmiş. Buna rağmen 2017 ortalaması, araç başına hala 300 TL’lik LPG kullanılıyor. Bunun nedeni orta alt gelir grubu segmentinin LPG’li araç tercihi.”

LPG’Lİ ARAÇ SAHİBİ FİYATA HASSAS

Bu yıl otogaz kullanımının yüzde 1 düştüğünü ifade eden Eyüp Aratay, “Bu düşüşü fiyata bağlıyorum. Rakamlar, geçen yıla göre bu yıl araçların LPG’ye dönüşüm hızının arttığını gösteriyor. Bunu da benzin fiyatlarının hızlı yükselmesine bağlıyorum. Bugün trafikteki 22 milyon araç içindeki otomobil sayısı 11 milyon. Bunun 4.6 milyon adedi kayıtlı LPG’li araç. Bu yılı 3.1 milyon otogaz satışıyla kapatacağız. Bu da beni ümitlendiriyor. Bu araç parkının ortalama tüketimi, LPG fiyatının düşük kaldığı yıllardaki ortalamayı yakalasaydı pazar büyüklüğü 3.6 milyon tonu bulabilirdi. Yani tüketim potansiyeli ve ihtiyaçlar her geçen gün artıyor. Nüfus artıyor, talep artıyor, ekonomi büyüyor” dedi.

OTOGAZ TÜKETİMİNDE ARTIŞ SÜRECEK

Eyüp Aratay, Türkiye’nin hızlı büyüyen bir ekonomi olduğunu ifade ederek “Bu hızla giderse 2025 yılında dünyanın 13. büyük ekonomisi olacak. 2050’de ise 11’inci büyük ekonomi haline gelecek. Türkiye’de bin kişiye düşen araç sayısı 140. Avrupa’da 510, ABD’de 700. Yani ülkemizde araç talebinin artacağı öngörülüyor. Bunun yansımasını motorinde vs. çok rahat görüyorsunuz. Yüzde 5 büyüyen bir ekonomi daha fazla taşımacılık, daha fazla yakıt talep eder. Evet, otogaz yüzde 1 küçülmüş ama motorin kullanımı yüzde 8 artmış. Benzinli araçların tükettiği bile yüzde 3 yükselmiş” diye konuştu.

İpragaz’ın 56 yıllık şirket olarak Türkiye’deki büyümeden hak ettiği payı almak istediğini belirtti. Kendisinden önceki Genel Müdür Selim Şiper’in göreve geldiği yıl öncesini kuruluş, Şiper dönemini yönetsel dönüşüm, bundan sonraki dönemi de büyüme olarak tanımladıklarını anlatan Eyüp Aratay, “Tüm ekiple birlikte bu süreci sırtlamaya, taşımaya çalışıyoruz” ifadesini kullandı. 

TÜPLÜ LPG KÜÇÜLMEYE DEVAM

Doğalgazın yurt çapında yaygınlaşmasıyla tüplü LPG kullanımında yaşanan gerilemenin devam ettiğini kaydeden İpragaz CEO’su Eyüp Aratay, “Son iki yılda 3.5 milyon göçmenin katkısıyla pazarın büyüdüğünü görmüştük. Ancak bu yıl tüplü segmentte de küçük de olsa bir daralma görüyoruz. Temel nedeni ekonomik gelişmeler. Büyük şehirlerde 12 kg tüpün 90 TL’nin üzerine çıkmış olması etkili. Doğalgaza erişemeyen dar gelirlilerin kullandığı bir ürün olduğu için, fiyata karşı duyarlılık burada da yüksek” diye konuştu.

Devletin, doğalgazın ulaştırılamadığı yerlerde LPG’yi sosyal bir sorumluluk desteklemesi gerektiğini belirten Eyüp Aratay, “Doğalgaz alamamış, buna erişimi olmayan yerlerdekilere alternatif olduğunu düşünürsek, üzerindeki vergi yükünün bir miktar azaltılmasında büyük yarar var” dedi.

ÜÇ YILDA 300 GO AKARYAKIT BAYİSİ

Eyüp Aratay, İpragaz’ın tüplü ve dökme LPG tarafında elinden geldiğince en iyi şeklide varlığını sürdüreceğini belirterek şöyle konuştu:

“Otogaz ve akaryakıt tarafında büyümeyi hedefliyoruz. Otogaz pazarındaki büyümemize katkı için geliştirdiğimiz GO markasıyla akaryakıt alanında yer alıyoruz. 2013 yılından bu yana ilkelerimizle taviz vermeden pahalı bir operasyon da olsa devam ediyoruz. Yavaş yavaş karşılığını almaya başladık. 124 GO bayimiz var. Sözleşmesini tamamladığımız bayi sayısı 154. Üç yıl içinde 300 istasyona ulaşmayı hedefliyoruz.”

HİBRİT ARAÇLARDA LPG İÇİN FIRSAT VAR

İpragaz’ın da bünyesinde yer aldığı SHV Grubu’nun Londra Belediyesi ile birlikte dünyanın ilk hibrit LPG’li kamyonunun lansmanını yaptığını anlatan Eyüp Aratay, “Özellikle Londra gibi dar alanda sıkıntı yaşayan şehirlerde elektrik ve LPG’nin birlikte kullanıldığı ağır taşıt çözümü dünyada ilk kez kullanılmaya başlanmış oldu. Hibrit araçlar, LPG endüstrisi için gelecekte önemli bir fırsat olarak görülebilir. Ağır taşıtlar başka bir fırsat alanı. LPG baktığınızda taşınabilir olduğu için geçiş dönemi tabir edilen bir yakıt türü sayılıyor. Avrupa Birliği çapında LPG ciddi bir geçiş ürünü kabul ediliyor. Yani taşımacılıkta teknolojik gelişmeler, bazı fırsatları da beraberinde getiriyor” dedi.

ELEKTRİK TİCARETİNDE BEKLENEN OLMADI

Eyüp Aratay, geçtiğimiz yıllarda toptan satıcı kimliği ve mevcut dağıtım ağıyla büyük oyuncu olabilecekleri hayaliyle elektrik ticareti sektörüne de adım attıklarını hatırlattı. Aratay şöyle konuştu: “İyi fiyatla uygun hizmet götürebileceğimizi düşünmüştük. Hala bu iddiayı sürdürmek istiyoruz. Bugünkü fiyatlama yapısı içinde, ileriye yönelik hayallerimizi gerçekleştirebilecek çıkış noktası göremiyoruz. Aslında elektrik işini hala çok seviyoruz. İpragaz’ı bu işe sokan kişi benim. Kendi girdiğim alandan çıkmayı arzu etmem. Dolayısıyla pazardaki şartların bizim gibi oyuncular için uygun hale gelebileceğini düşünüyorum. Geçiş sürecindeyiz. Mekanizmaların fiyatlama sistematiğinin oturması gerekiyor. Büyüme hayallerimiz devam ediyor. Hep birlikte piyasayı takip edeceğiz. Gerek STK’lar ve gerekse kurumsal olarak ilgili yerlerde bulunarak bu alandaki gelişmelere katkı koymayı sürdüreceğiz.”

Mehmet KARA 

Önceki ve Sonraki Haberler