1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Arslan: Doğalgazda 100 bin kişi istihdam edilebilir

Arslan: Doğalgazda 100 bin kişi istihdam edilebilir

Enerji Günlüğü - Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) Başkanı Yaşar Arslan, sektörün doğalgaz ticaret hacminin son 10 yılda 10 milyar...

Arslan: Doğalgazda 100 bin kişi istihdam edilebilir

Enerji Günlüğü - Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) Başkanı Yaşar Arslan, sektörün doğalgaz ticaret hacminin son 10 yılda 10 milyar metreküpten 45 milyar metreküpe ulaştığını belirtti. 

“400 BİN EURO BÜTÇE İLE TEST MERKEZİ KURDUK”

Enerji Sektörü İnsan Kaynakları Envanteri Projesi Doğalgaz Piyasası Sonuç Raporu tanıtım toplantısında konuşan Yaşar Arslan, AB desteğiyle yaklaşık 400 bin Euro bütçeyle test merkezi kurduklarını ve akreditasyonu tamamlanan bu merkezin sektöre yönelik tüm eğitimleri verdiğini bildirdi.

Arslan, "Türkiye'nin doğalgaz piyasasının istihdam kapasitesi 100 bin kişi. Bu çalışma ilk olması nedeniyle bunlar gündeme gelmedi. Bundan sonraki çalışmalarımızda daha da önemli olacak. 90'lı yıllarda bu hizmetlerin çoğu yurt dışı kaynaklı yapılmaktaydı. Bugün yüzde 90'ı oranında yerli hizmet ve malzeme kullanmaktayız. Önerilerimiz doğrultusunda birçok yerli üretici oluşmuş, birçok Avrupalı firma da Türkiye'de üretime başlamıştır. Bugün Türkiye kombi pazarında lider üretici durumuna gelmiştir. Diğer yatırım kalemlerimizin üretimleri bugün artık ihraç edilir seviyeye gelmiştir" dedi.

DOĞALGAZ PİYASASI SONUÇ RAPORU

Doğal Gaz Piyasası Sonuç Raporuna göre, 2012 yılı itibariyle doğal gaz piyasasında 16 bin 258 kişiye kayıtlı ve kalıcı istihdam sağlandı.

Sektörde asıl işveren tarafından bordrolu olarak 7 bin 968, alt işveren tarafından taşeron olarak 8 bin 290 kişi istihdam ediliyor. 

Doğalgaz dağıtım sektörünün gelecek 3 yılda 6 bin yeni istihdam oluşturması bekleniyor. Doğal gaz sektöründekilerin yüzde 83'ü erkek, yüzde 17'si kadın çalışanlardan oluşuyor.

Raporda, sektörün en önemli sorunları "nitelikli, eğitim ve deneyimli iş gücü bulunamaması, bölgesel eğitim ve danışmanlık firmalarının yetersiz olması nedeniyle personele hizmet içi eğitim verilememesi, ara teknik eleman bulunamaması ve aranılan pozisyonlara yeterli başvuru olmaması" olarak sıralandı.

Önceki ve Sonraki Haberler