1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Artan terör Akkuyu NGS’ye engel değil

Artan terör Akkuyu NGS’ye engel değil

Enerji Günlüğü – Artan terör olaylarının Akkuyu Nükleer Santrali projesi için bir engel oluşturmadığı ifade edildi.Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurumu...

Artan terör Akkuyu NGS’ye engel değil

Enerji Günlüğü – Artan terör olaylarının Akkuyu Nükleer Santrali projesi için bir engel oluşturmadığı ifade edildi.

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurumu Rosatom, Moskova Ulusal Nükleer Araştırma Üniversitesi'nde (MEPhI) eğitim alan Türk öğrencilere Akkuyu nükleer santral projesi ile ilgili verdiği özel seminerde bir sunum yapan Akkuyu Nükleer NGS İşletme Direktörü İgor Bogomolov, artan terör olaylarının Akkuyu Nükleer Santrali projesi için bir engel oluşturmadığını söyledi.

Bogomolov yaptığı sunumda, ""Akkuyu Nükleer şirketinin faaliyeti Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ayrıca Uluslararası Atom Enerji Ajansı (UAEA) ile işbirliği çerçevesinde gerçekleştirilmektedir. Proje hazırlık aşamasının aktif fazında olup, finansmanı yeterli miktarda yapılmaktadır. Türkiye'de bu günlerde güvenlik açısından zor durum yaşanmaktadır. Terör olayları artmış, fakat proje için bu bir engel teşkil etmemektedir. Çünkü daha 2013 yılının sonbaharında Akkuyu NGS sahası özel güvenlik bölgesi statüsünü almıştır. Türkiye Cumhuriyeti mevzuatında NGS inşaatı ile ilgili değişikliklerin yapılması için Türkiye'nin yeni hükümetinin kurulmasını bekliyoruz. Yatırımcıların projeye olan ilgisi hiç azalmamıştır. Proje uygulamasının tüm yönlerinde çalışmalarımıza devam ediyoruz" dedi.

AKKUYU NGS DÜNYANIN EN GÜVENLİ SANTRALİ

Yaklaşık 40 Türk öğrenci katıldığı ve Moskova'nın merkezindeki Manej Fuar Salonu'nda 'Nükleer Sektörün 70.Yıldönümü' başlıklı sergi çerçevesindeki seminerde sunum yapan bir diğer kişi olan Rosatom bünyesinde faaliyet gösteren JSCAtomenergoproekt Şirketi'nin Genel Müdür Yardımcısı ve Akkuyu NGS'nin Tasarımından Sorumlu Müdürü Andrey Kuçumov, Akkuyu Nükleer Santrali'nin dünyanın en güvenli santrali olduğunu iddia etti.

Kuçumov, "Akkuyu Nükleer Güç Santralinin dünyanın en güvenli ve emniyetli nükleer santrali olduğunu söyleyebilirim. Türkiye'nin ilk Nükleer Güç Santralinde farklı ülkelerde kullanılmış ve geliştirilmiş güvenli Rus teknolojileri kullanılacaktır. Projede, aktif ve pasif güvenlik sistemleri, müsaade edilen limitlerin üzerinde yakıt hasarını önleyebilen uzun süreli (en az 72 saatlik) sistem ve olasılığı neredeyse imkânsız olan koryumun ünite binasının dışına çıkmasına müsaade etmeyecek kor tutma sistemi öngörülmüştür. Pasif ısı atma sistemi, enerjiyi temin eden tüm kaynakların devre dışı kalması halinde bile reaktörün artık ısısını uzun süre atmak için öngörülmüştür" dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler