1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Asbestli gemi Türk karasularına giremeyecek

Asbestli gemi Türk karasularına giremeyecek

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, söküm için İzmir'e gelecek olan ve asbestli olduğu için tepki gösterilen Brezilya menşeli gemiye verilen iznin iptal edildiğini açıkladı.

Asbestli gemi Türk karasularına giremeyecek

Enerji Günlüğü - Sökülmek üzere Brezilya’dan İzmir Aliağa’daki gemi söküm tesislerine gelecek olan ve kimyasal içerdiği kaydedilen Brezilya donanmasına ait eski uçak gemisine verilen izin iptal edildi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Türkiye’ye gelecek olan NAE São Paulo gemisiyle ilgili notifikasyon onayı iptali ve geminin Türk karasularına girmesine izin verilmeyeceğine dair basın açıklaması yaptı. 

Kurum açıklamasında, “Uluslararası bağımsız denetim kuruluşları ve Bakanlığımız denetim ekipleri gözetiminde notifikasyon şartında yer almasına rağmen ikinci bir denetim sürecinin işletilmemesi; tekrar istenen asbest ve diğer tehlikeli maddelerin bulunduğu yerlerin gemi planı üzerinde gösterilerek ve numune alınan noktaların fotoğraflanarak hazırlanması gereken ‘Tehlikeli Madde Envanter Raporunun’ Bakanlığımıza sunulmaması nedeniyle; “NAE Sao Paulo” isimli gemi için verilmiş olan şartlı notifikasyon onayının iptal edilmesine karar verilmiştir.  Bu karar doğrultusunda; geminin Türk karasularına girmesine izin verilmeyecektir.” dedi. 

Bakan Kurum, bugüne kadar söküm işlemleri için ülkemize gelen her gemide mevzuata uygun olarak her zaman uluslararası hukukun gereğini yaptıklarını kaydetti.

İzmir'in Aliağa ilçesinde sökümü planlanan ve yüksek miktarda asbest taşıdığı için İzmir Belediyesi başta olmak üzere birçok kurum ve STK'nın sökümüne itiraz ettiği "Nae São Paulo" nükleer uçak gemisi 5 Ağustos'ta Brezilya'dan yola çıkmıştı.

Önceki ve Sonraki Haberler