1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Aşık: Enerji fiyatları gösterge olmaktan çıktı

Aşık: Enerji fiyatları gösterge olmaktan çıktı

Enerji Günlüğü - Enerji Ticareti Derneği (ETD) Yönetim Kurulu Üyesi Cem Aşık, enerji fiyatlarının yatırımcılar açısından bir gösterge olmaktan...

Aşık: Enerji fiyatları gösterge olmaktan çıktı

Enerji Günlüğü - Enerji Ticareti Derneği (ETD) Yönetim Kurulu Üyesi Cem Aşık, enerji fiyatlarının yatırımcılar açısından bir gösterge olmaktan çıktığını belirterek, fiyatların serbestçe oluşmasının önünü açmak gerektiğini vurguladı. 

Cem Aşık, başkanlığını geçtiğimiz günlerde Limak Enerji CEO’su Birol Ergüven’e devrettiği Enerji Ticareti Derneği’nin (ETD) “Türkiye’de Enerji Ticaretinin Gelecek 5 Yılı” başlıklı raporuna bir sunuş yazısı kaleme aldı. Cem Aşık yazısında, ETD’nin, enerji ticaretinin serbest rekabet koşullarında yapılabilmesi, piyasa fiyat ve bilgilerinin şeffaf, öngörülebilir ve ulaşılabilir olması, enerji piyasasının Türkiye’nin büyümesine katkıda bulunabilecek şekilde kurgulanması ve işletilmesini varlık amacı edindiğini vurguladı. 

100 MİLYAR DOLAR YATIRIM

Raporun bu hedefler doğrultusunda Türkiye’nin enerji piyasaları tasarımına ve dönüşümüne katkıda bulunacağı umudunu ifade eden Aşık şöyle dedi: 

“Ülkemizde 2001 sonrasında serbest piyasa konusunda büyük bir irade ortaya kondu ve enerji piyasası ciddi bir dönüşüm geçirdi. Türkiye için çok yeni ve denenmemiş de olsa, yatırımcılar ortaya konan modele güvenerek son on yılda sektöre 100 milyar USD’ye yakın yatırım yaptılar ve Türkiye’nin arz güvenliğine büyük katkıda bulundular.”

SEKTÖRDEKİ YIKICI DEĞİŞİM

“Şu anda enerji piyasaları yıkıcı bir değişimden geçmektedirler” ifadesini kullanan Cem Aşık’ın değerlendirmeleri şöyle devam ediyor: 

“Yenilenebilir üretim kapasitesinin katlanarak artması, depolama teknolojileri, dağıtık üretim ve mikro ticaret gibi trendler, bundan 20 sene önce kurgulanmış modelleri zorluyorlar. Örneğin, fiyatlar yatırımcı için gösterge olma özelliğini giderek kaybediyor. Dolayısıyla var olan modelleri iyileştirme ve uyarlamanın yanında, artık yepyeni piyasa tasarımları üzerinde çalışmanın da vaktinin geldiğini düşünüyoruz.”

TÜKETİCİ DE OYUNA KATILSIN

Türkiye enerji piyasalarına henüz aktif olarak katılamayan çok önemli bir paydaş daha bulunduğunu ifade eden Cem Aşık, “Tüketiciler... Başta verimlilik artışı olmakla birlikte, talep tarafı katılımı ile tüketimin arz tarafının olanaklarına tepki gösterebilmesi ve büyük tüketicilerin enerji piyasalarına aktif katılımı ülkenin enerji dengesinin çok daha sağlam oluşmasını sağlayacaktır” ifadesini kullandı. 

DOĞALGAZDA SERBESTLEŞME ŞART

Elektrik tarafında hayata geçen serbest piyasa modelinin, doğal gaz piyasaları için de gerçekleştirilmesi gerektiğini vurgulayan Cem Aşık, bunun aralarındaki güçlü ilişki nedeniyle anlamlı olduğu kadar, Türkiye’nin bir enerji ticaret merkezi olabilmesi için de son derece gerekli olduğunun altını çizdi. 

SERBEST PİYASANIN ARKASINDA DURALIM

Enerjide tüketim artışının ülke ekonomisiyle doğrudan bağlantılı olduğunu hatırlatan Cem Aşık şöyle devam etti: “Merkez ülke haline gelerek enerji tedarik maliyet ve risklerimizi kendi piyasalarımıza endeksleyerek yönetebilmemiz için; enerji emtialarının ticaretinin serbest piyasa koşullarında yapıldığı, fiyatların arz ve talebe göre müdahalesiz oluştuğu, değişen değerler zincirinin kurallarına göre tasarlanmış bir piyasa modelini oluşturup, arkasında durmamız büyük önem kazanmıştır.”

Önceki ve Sonraki Haberler