1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Atık elektronik eşyaları üreten toplayacak

Atık elektronik eşyaları üreten toplayacak

Yurt dışından yenilenmiş elektronik cihazlar ithal edilecek ve bu cihazlar daha uygun fiyata satılacak.

Atık elektronik eşyaları üreten toplayacak

Enerji Günlüğü - Atık bir elektrikli ve elektronik cihazın toplanmasından ve işlenmesinden üreticisi sorumlu olacak.

Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Kontrolü Yönetmeliği’nin güncel Avrupa Birliği mevzuatına uyumu kapsamında hazırlanan "Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Yönetimi Yönetmeliği Taslağı" ve "Elektrikli ve Elektronik Eşyalarda Bazı Tehlikeli Maddelerin Kullanımının Kısıtlanmasına İlişkin Yönetmelik Taslağı" dış paydaşların görüşlerine açıldı. T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, kullanılmış elektrikli ve elektronik cihazları kapsayan yönetmelik taslaklarını görüşe açtı.

Yönetmelik taslağına göre, atık bir cihazın toplanmasından ve işlenmesinden üreticisi sorumlu olacak ve üretici firmalar, Çevre Bakanlığı tarafından oluşturulan sisteme kayıt olmak zorunda olacak. Yine, atık cihazlar, pilleri ayrıldıktan sonra geri dönüşüme gönderilecek ve üreticiler ürünlerini yeniden kullanılması mümkün olacak şekilde tasarlayacak. Ayrıca, yurt dışından yenilenmiş elektronik cihazlar ithal edilecek ve bu cihazlar daha uygun fiyata satılacak.

YEREL İDARELER İKİNCİ EL ÜRÜN TEŞHİR ALANI KURABİLECEK

Yönetmelik taslağına göre, Mahalli idareler tarafından kurulan atık getirme merkezlerinde belirlenen alanlarda, yeniden kullanılabilir durumdaki EEE’lerin tamir, bakım, onarım ve benzeri işlemlerden geçirilerek aynı amaçlı kullanılmak üzere ikinci el ürün olarak yeniden piyasaya sunulması amacıyla tamir atölyesi, ikinci el ürün teşhir alanı tesis edilebilecek. 

Taslağa ilişkin görüşlerin "Görüş Formu"na işlenerek en geç 29 Temmuz 2022 tarihine kadar resmi yazı ile Bakanlığa ve [email protected] e-posta adresine gönderilmesi gerekiyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler