1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. Atık yağ ile çalışan Çin uçağı okyanusu aştı

Atık yağ ile çalışan Çin uçağı okyanusu aştı

Enerji Günlüğü - Atık yemeklik yağdan üretilen biyoyakıtla çalışan Çin sivil taşımacılık uçağı, Pasifik Okyanusu’nu aşarak ABD’nin Chicago...

Atık yağ ile çalışan Çin uçağı okyanusu aştı

Enerji Günlüğü - Atık yemeklik yağdan üretilen biyoyakıtla çalışan Çin sivil taşımacılık uçağı, Pasifik Okyanusu’nu aşarak ABD’nin Chicago kentine indi. 

Biyoyakıtın havacılık alanındaki kullanımı yaygınlaşıyor. Çinli Hainan Havayolları’na ait 497 sefer sayılı uçak, Beijing’den havalanıp 11 bin kilometrelik uçuşunu tamamlayarak Chicago O'Hare Uluslararası Havalimanı'na iniş yaptı. Boeing 787 tipi uçak, atık yemeklik yağdan üretilen biyolojik yakıtla ilk okyanuslar arası uçuşunu gerçekleştirmiş oldu. Böylece Çin-ABD arasındaki "yeşil yol" bağlantısında biyoyakıt kullanımının ilk sinyali de verildi. 

Çin'in Hainan Havayolları'ndan yapılan açıklamada, biyoyakıt kullanımının karbon emisyonlarını azalttığı gibi uçuş güvenliği ve verimini artırdığı belirtildi. 

Şirketin başkanı Sun Jianfeng, Xinhua'ya verdiği mülakatta, bugün tamamlanan uçak seferinde kullanılan biyoyakıtın, uçak yakıtı kadar güvenli olduğunu ifade ederek, “Maksimum 41 bin inçlik (1041,4 metre) yükseklikteki uçuştan sonra motorların hala iyi çalıştığını ve uçağın iyi ve dayanıklı olduğunu tespit ettik” dedi.

Hainan Havayolları'nın çevre koruma ile kalkınma ve çevrenin uyumunu öncelik olarak gördüklerini dile getiren Sun, bu uçuşun, şirketin biyoyakıt kullanarak okyanuslar arası uçuş gerçekleştirme kapasitesi olduğunu gösterdiğini söyledi. 

Sun, gelecekte uçak yolculuklarını iyileştirmek için yeni bilgisayar teknolojileri ve farklı uçuş modları kullanarak yeşil uçuşu hayata geçireceklerini sözlerine ekledi.

Boeing'in Sürdürülebilir Yakıt Stratejileri Birimi Direktörü Darrin Morgan da Hainan Havayolları'nın biyoyakıtlı uçağının yaptığı seferin önemli bir kilometre taşı niteliğinde olduğunu kaydeden Morgan, uçakta kullanılan yakıtın Çinli şirket Sinopec tarafından üretildiğine dikkat çekti. 

Morgan, Boeing'in, yeni sürdürülebilir bir sivil havacılık tedarik zinciri oluşturup yeni teknolojiler yaratmak için Sinopec ve diğer Çinli hissedarlarla işbirliği halinde olduğunu ifade etti.

Hainan Havayolları, biyoyakıtlı ilk yerel uçuşunu 2015'te gerçekleştirmişti.

Önceki ve Sonraki Haberler