1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Atmosferdeki sera gazı seviyesi rekor kırdı

Atmosferdeki sera gazı seviyesi rekor kırdı

Enerji Günlüğü - Atmosferdeki sera gazı seviyesi 2013 yılı itibariye son 30 senenin en yüksek seviyelerine ulaşarak rekor kırdı.Dünya Meteoroloji Örgütü...

Atmosferdeki sera gazı seviyesi rekor kırdı

Enerji Günlüğü - Atmosferdeki sera gazı seviyesi 2013 yılı itibariye son 30 senenin en yüksek seviyelerine ulaşarak rekor kırdı.

Dünya Meteoroloji Örgütü (DMÖ) tarafından yayınlanan yıllık rapora göre, atmosferde bulunan ve en çok ısı tutma özelliğine sahip olan bileşikler olan sera gazlarının yoğunluğu ve okyanuslardaki asitlenme miktarı 2013 yılı itibariye son 30 senenin en yüksek seviyelerine ulaşarak rekor kırdı.

Küresel ısınma tehdidinin ortaya çıkmasının temel sebebi olarak gösterilen sera gazlarının başında gelen karbondioksitin 2013 itibariyle atmosferdeki oranı 396 Ppm’ye kadar ulaştı. Karbondioksit oranında bir önceki yıla nazaran 2,9 Ppm oranında gerçekleşen yükseliş, 1983 yılından bu yana kaydedilen en yüksek sıçrama oldu. Öte yandan, 1990’dan 2013 yılına geçen süre zarfında da sera gazlarının etkisi sonucu iklimlerde gerçekleşen ısınma oranı ise %34 olarak kayıtlara geçti.

HALA UMUT VAR AMA HEMEN HAREKETE GEÇİLMELİ

Dünya Meteoroloji Örgütü Başkanı Michel Jarraud, önlem alınmakta daha fazla gecikildiği taktirde iklim değişikliğinin önünün alınamayacağını vurgulayarak,: “İvedilikle harekete geçmemiz gerekiyor. Ne kadar vakit kaybedersek, mücadele de bir o kadar hem zorlaşacak hem de pahalıya patlayacak. Eğer şimdi bir şeyler yapılmazsa bir noktada artık istenilen hedeflere de ulaşmak imkansız olacak. Şu an hala sonuç alınabilir ama bunun hemen olması gerekiyor.’‘ dedi.

DOĞA KANUNLARIYLA PAZARLIK YAPILMAZ

Jarraud, doğa kanunlarıyla pazarlık yapılamayacağının altını çizerek, ‘‘Geçmişteki, günümüzdeki ve gelecekteki karbondioksit salınımları küresel ısınma ve okyanuslardaki asitlenme üzerinde çok daha fazla etki gösterecektir. Fizik kurallarını yeni baştan yaratamayız’’ şeklinde konuştu.

Jarraud, küresel ısınmayı 2 derece sınırında tutabilmek için bilim dünyasının gerekli bilgi ve ekipmana sahip olduğunu da vurguladı.

Önceki ve Sonraki Haberler