1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Atun: İsrail, gazını illa ki Türkiye üzerinden sevkedecektir

Atun: İsrail, gazını illa ki Türkiye üzerinden sevkedecektir

Enerji Günlüğü - KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, İsrail'in karasularındaki doğal gazı Kıbrısta bir çözüm olsa da olmasa da Türkiye üzerinden...

Atun: İsrail, gazını illa ki Türkiye üzerinden sevkedecektir

Enerji Günlüğü - KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, İsrail'in karasularındaki doğal gazı Kıbrısta bir çözüm olsa da olmasa da Türkiye üzerinden sevkedeceğini söyledi.

7.Türkiye Enerji Kongresi'nde 'KKTC Özel Oturumu' başlıklı oturumda soruları yanıtlayan KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, İsrail karasularında büüyük rezervlere sahip olduğu öngörüsü yapıldığı ve İsrail'in illaki bu gazı çıkarmak ve ekonomik olarak değerlendirmek istediğini belirterek, Kıbrısta bir çözüm olsa da olmasa da İsrail'in gazını Türkiye üzerinden sevkedeceğini söyledi.

GAZI YUNANİSTAN ÜZERİNDEN SEVK RİSKLİ

Yunanistan ile İsrail arasında çok muazzam derinlikte fay hatları olduğunu ve dolayısıyla teknik açıdan İsrail gazının Yunanistan üzerinden Avrupa'ya naklinin çok riskler taşıyan, fizibıl olmayan ve yürütülemez bir proje olduğunu belirterek, bu nedenle Türkiye'nin bağlanacak tek yol olarak ortaya çıktığını kaydetti. 

Atun, "Kıbrısta bir çözüm olsa da olmasa da gazını Türkiye üzerinden sevkedecektir. Haliyle bu noktada bize de çok önemli bir potansiyel çıkıyor ve biz de bunu siyasi çözüm için değerlendirmek istiyoruz. Bir Hong-Kong modeli, Tayvan modeli literatüre nasıl kendi adıyla bir çözümle girmişse, KKTC'de de böyle bir çözüm istiyoruz. İsrail bu gazı illaki Türkiye üzerinden nakletme ihtiyacı duyacaktır. İsrailin bu gazı boru hatlarıyla Türkiye'ye nakletmesi de önemli bir kazanımdır." ifadesini kullandı.

BEŞ ENERJİ PROJESİ ÇÖZÜMÜ MASAYA MAHKUMİYETTEN KURTARIR

"Türkiye ne kadar ekonomik ve siyasi olarak güçlüyse KKTC de bundan o kadar istifade eder." diyen Atun, su, elektrik, gaz, petrol ve fiberoptik bağlantılar projelerinin kendileriyle gerçekleştirilmesi halinde, KKTC'nin siyasi ve ekonomik statüsünün çok artacağını ve devamında da KKTC sorununun çözümünün sadece müzakere masalarına bağlı olmadığının daha net anlaşılacağını kaydetti.

DENİZALTI ELEKTRİK BAĞLANTISI HAYATI DEĞİŞTİRECEK

Dünya Enerji Kongresi'nde Türkiye ile imzalanan anlaşma doğrultusunda denizaltı elektrik kablosu ile gelecek olan elektriğin adada hayatı değiştireceğini ifade eden Atun, bu elektrikle aynı zamanda G.Kıbrıs'ın da enerji güvenliği sağlanacağını da sözlerine ekledi.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü / ADANA

Önceki ve Sonraki Haberler