1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Avrupa 5 yılda Rus gazını yenilenebilirle ikame edebilir

Avrupa 5 yılda Rus gazını yenilenebilirle ikame edebilir

Yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğinin beş yıl içinde Avrupa'da Rus gazının yerini alabileceği kaydedildi. 

Avrupa 5 yılda Rus gazını yenilenebilirle ikame edebilir

Enerji Günlüğü - Avrupa Birliği’nin (AB) 2028 yılına kadar Rus doğal gazını yeşil teknolojilerle ikame edebileceği, bunun için toplam 811 milyar euro yatırım yapılması gerektiği kaydedildi.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline karşılık olarak AB, 2028 yılına kadar doğal gaz kaynağı olarak Rusya'ya olan bağımlılığını ortadan kaldırmak için acil önlemler (RePowerEU) uygulamaya koydu. Oxford Üniversitesi Smith İşletme ve Çevre Okulu'na bağlı Oxford Sürdürülebilir Finans Grubu tarafından hazırlanan yeni bir rapora göre AB, 2028 yılına kadar Rus doğal gazını yeşil teknolojilerle ikame edebilir. Halihazırda planlanan Avrupa Yeşil Mutabakatı harcamalarına ek olarak gerekli ek yatırımın %90'ına kadarının, önümüzdeki otuz yıl içinde gaz satın alma ihtiyacını ortadan kaldırarak telafi edilebileceğini tahmin ediyor.

811 MİLYAR EURO YATIRIM GEREKİYOR

Enerji ve ısı için Rus gazını yenilenebilir enerji ve ısı pompalarıyla 'değiştirme yarışının' 2028 yılına kadar toplam sermaye harcaması 811 milyar euro. Bu toplam, Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın bir parçası olarak temiz enerji için planlanan 299 milyar euroluk harcamayı ve yenilenebilir enerji ve ısı pompalarına yapılacak 512 milyar euroluk ek yatırımı içeriyor.

Gerekli yatırımın önemli bir kısmı, gaz harcamalarında ortaya çıkan azalmadan karşılanabilir. Rapor, doğal gaz fiyat varsayımlarına bağlı olarak, tasarrufların %90'a kadar yüksek ve %40'a kadar düşük olabileceğini ortaya koyuyor.

Önceki ve Sonraki Haberler