1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Avrupa binaların enerji performansını arttıracak

Avrupa binaların enerji performansını arttıracak

Binalar için minimum enerji standartları getirmeye hazırlanan AB, 2033 yılına kadar enerji verimliliği düşük binaları yenileyecek.

Avrupa binaların enerji performansını arttıracak

Enerji Günlüğü - Binalar için minimum enerji standartları getirmeye hazırlanan AB, 2033 yılına kadar enerji verimliliği düşük binaları yenileyecek.

Avrupa Birliği (AB), binalardan kaynaklanan sera gazı emisyonlarını azaltmak için Binalarda Enerji Performansı Direktifi'ni değiştirmeyi teklif etti. Yasa teklifi, AB ilk kez binalar için minimum enerji standartları getiriyor. Teklif kapsamında AB’de bina stokunun %30'unu oluşturan en enerji verimsiz binaların veya en düşük enerji derecesine (F veya G) sahip yaklaşık 60 milyon binanın 2033 yılına kadar yenilenmesi planlanıyor. 

YENİ BİNALAR SIFIR EMİSYONLU OLACAK

Ayrıca teklif tüm yeni binalarda 2030 yılına kadar sıfır işletme emisyonu olmasını içeriyor. Böylece 2030’ddan itibaren yeni binalar iyi yalıtımlı olacak ve yalnızca yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik kullanılacak. Yeni kamu binaları ise daha erken, 2027 yılına kadar sıfır emisyonlu olacak.

FOSİL YAKITLA ISINMA YASAKLANABİLECEK

AB ülkelerinin 2027'den itibaren fosil yakıtlı kazan kurulumları için sübvansiyon sağlamasına artık izin verilmeyecek ve binalarda fosil yakıt kullanımını yasaklanabilecek. Ülkelerin en geç 2040 yılına kadar ısınma ve soğutmada fosil yakıtların kullanımdan kaldırılması için yol haritaları geliştirmeleri gerekiyor.

BİNA ÖMRÜ SÜRESİNCE KARBON EMİSYONLARI HESAPLANACAK

Yasa teklifi kapsamında ayrıca bir binanın tüm ömrü boyunca malzemelerinden, yapımından ve kullanımından kaynaklanan karbon emisyonlarının 2030'dan itibaren tüm yeni binalar için hesaplanması ve açıklanması gerekecek.

TEKLİF ÜYE DEVLETLERLE MÜZAKERE EDİLECEK

Teklif, yasalaşmadan ve üye ülkeler tarafından uygulanmadan önce gelecek yıl Avrupa Parlamentosu ve AB üye devletleriyle müzakere edilecek. Evler, okullar, hastaneler ve ofisler AB CO2 emisyonlarının %36'sından sorumlu ve bloğun enerji tüketiminin %40'ını oluşturuyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler