1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Avrupa bu yıl en fazla kömürü Kolombiya’dan aldı

Avrupa bu yıl en fazla kömürü Kolombiya’dan aldı

Kolombiya, Rusya’dan ithalatın yasaklanması ve ABD’den ithalatın gerilemesiyle 2023'ün ilk üç çeyreğinde Avrupa'nın en büyük termal kömür tedarikçisi konumuna yükseldi.

Avrupa bu yıl en fazla kömürü Kolombiya’dan aldı

Enerji Günlüğü - Avrupa Birliği’ne kömür ithalatı yılın ilk üç çeyreğinde bir önceki yıla göre %7 düşen Kolombiya, buna rağmen ithalatta ilk sırada yer aldı. 

Kpler gemi takip verilerine göre, geçen yıl Rusya’dan kömür ithalatının yasaklanmasından dolayı Kolombiya, 2023'ün ilk üç çeyreğinde Avrupa'nın en büyük termal kömür tedarikçisi konumuna yükseldi. Ocak-Eylül 2023 döneminde Avrupa ülkelerine olan tedarikte yıllık bazda %7 düşüş ile 9,8 milyon ton düzeyinde gerilemesi beklenen Kolombiya, düşüş öngörülmesine rağmen ABD’nin ihracatında da %21'lik azalış ile 6,4 milyon ton beklentisi nedeniyle bu ülkeyi geride bırakmaya aday görünüyor. 

GÜNEY AFRİKA 3. SIRADA

Verilere göre, Güney Afrika kömür tedarikçileri arasında üçüncü sırada yer almayı sürdürecek, ancak Avrupa'ya olan ihracatın neredeyse %60 düşüş ile 4,3 milyon ton düzeyine gerileyecek. AB bu gerilemede bu yıl Güney Afrika'nın kömür ihracat potansiyelini engelleyen demiryolu lojistik kısıtlamalarının yanı sıra rekabetçi olmayan ihracat fiyatlarının etkili olduğunu bildirdi. 

RUSYA’DAN KÖMÜR İTHALATI %95 AZALDI

Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle uygulan Rus kömürü ithalat yasağına bağlı olarak geçen yıl Ağustos ayından bu yana Rusya’dan Avrupa'ya kömür ihraç edilmedi ve bu durum Rus limanlarından bölgeye yapılan sevkiyatların %95'lik bir düşüş kaydetmesini sağladı. Rusya’nın, ilgili dönemde ihracat hacmi 0,6 milyon ton düzeyinde gerçekleşti. Bu rakama ulaşılması ise mevcut yaptırım kuralları gereği hala Avrupa'ya ihracat yapabilen Kazakistan nedeniyle gerçekleşiyor. Rusya, 2017 yılından yasak uygulanana kadarki zaman diliminde Avrupa'nın en büyük termal kömür tedarikçisi olmuştu.

 

Önceki ve Sonraki Haberler